Hlavní obsah

Letadlo po nehodě hladce dosedlo na zem díky padáku

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťastně dopadla sobotní nehoda malého letadla Cirrus, k níž došlo v australském Novém Jižním Walesu. Pilot ve vzduchu aktivoval záchranný padák, jímž je letadlo vybaveno, a měkce se strojem dosedl na zahradu domu ve městě Lawson ležícím západně od Sydney.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo se na padáku pomalu snášelo k zemiVideo: Doug Turner Media42 Handout, Reuters

 
Článek

Zatím není známo, proč pilot použil padák. Policie pouze uvedla, že se jednalo o „stav nouze“, a že případ začala vyšetřovat. K aktivaci padáku mělo podle australských médií dojít ve výšce asi 1200 metrů.

Při pomalém klesání, jehož část zachytil na video amatérský kameraman Doug Turner, se pilot dokázal vyhnout drátům elektrického vedení a domům. Nakonec přistál na zahradě jednoho z nich.

Nehoda bez zranění

Čtyři lidé na palubě letadla vyvázli bez vážných zranění, pouze jeden z nich byl převezen do nemocnice, když si stěžoval na bolest krku.

Prezident leteckého klubu v Sydney Allan Bligh pro server Sydney Morning Herald uvedl, že letadla Cirrus jsou vybavena páčkou v kokpitu, kterou se vysouvá padák.

„Letadlo by se pak mělo pomalu snést na zem, ale nestane se tak vždy - počasí a další věci mohou nadělat paseku,“ řekl Bligh.

Padáky zachraňují životy

Společnost Cirrus tvrdí, že díky padákům v jejích letadlech bylo k lednu letošního roku zachráněno 85 životů.

„Je tu celá řada výrobců, která je (padáky) odmítá používat a věří, že kontrolované neplánované přistání, které se učíme od prvních dnů létání, je mnohem lepší než použití padáku,“ poukázal prezident klubu.

Bligh ještě dodal, že pilot podle něj při sobotním incidentu odvedl dobrou práci. Pomohlo mu k tomu štěstí i jeho schopnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám