Hlavní obsah

Pilot zrušil start letadla kvůli srážce s rybou

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srážky s ptáky nejsou neobvyklým důvodem ke zrušení startu letadla, na americké MacDillově letecké základně na Floridě ale došlo ke střetu letadla s tvorem, kterého by tam nikdo nečekal. Letoun Gulfstream IV se tam totiž při startu srazil s rybou.

Foto: MacDill Air Force Base

Ryba, s níž se letadlo srazilo.

Článek

Pilot Nick Toth byl s letadlem zhruba v půlce ranveje, když společně s posádkou spatřil orlovce říčního letícího směrem k letadlu. Pták zmizel pod letadlem a posádka slyšela náraz.

„Při startu jsme se blížili okamžiku, kdy jsme se museli otočit, nebo zvednout nos letadla, když se před letadlem objevil orlovec s něčím v pařátech,“ popsal pilot incident ve zprávě zveřejněné na stránkách vojenské základny, která leží na pobřeží. Ke srážce došlo už 10. září loňského roku, základna ale vydala zprávu až v únoru. Do médií se pak dostala tento týden.

Ptáka nenašli

Toth, který s kolegy pracuje pro Národní úřad pro oceány a ovzduší, přerušil start a vrátil se do hangáru na prohlídku.

Za účelem prošetření události byli přivoláni odborníci. V tu chvíli se o situaci ještě mluvilo jako o srážce s ptákem. Na ranveji ale nebyl nalezen žádný opeřenec ani jeho pozůstatky, k překvapení všech se tam nacházel pouze dvaceticentimetrový mořan pruhovaný.

Nevěřili tomu

Po analýze vzorku odebraného z krvavé šmouhy na letadle se ukázalo, že s letadlem se opravdu srazila ryba.

„Výsledkům jsme nejprve nevěřili. Nebylo možné, abychom při startu trefili rybu. Jak se vůbec něco takového může stát?“ ptal se Toth.

Podle odborníků orlovec nejspíše odpočíval na ranveji a krmil se rybou. Blížící se letadlo ho vystrašilo a snažil se dostat pryč. Kořist při tom upustil jako přirozenou reakci při setkání s větším ptákem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám