Hlavní obsah

Láva, popel, blesky. Fotograf zachytil peklo na Zemi

Novinky, vps

Sopečné erupce, při kterých láva vystřeluje desítky metrů vysoko, jsou často úchvatnou podívanou. Ale není to to nejlepší, čeho je příroda schopna, jak dokázal německý fotograf Martin Rietze. Kromě lávy a popela totiž zachytil při jedné z erupcí japonské sopky Sakuradžima i blesky. Výsledná světelná show pak připomíná výjev z apokalyptického filmu.

Foto: Profimedia.cz

Japonská sopka Sakuradžima nabídla při jedné ze svých erupcí působivou podívanou

Článek

Rietze se na fotografování aktivních sopek specializuje a objíždí kvůli tomu celý svět. Výběr japonského vulkánu Sakuradžima je logickým krokem. Tato sopka, která leží na jihu Japonska, je totiž od roku 1955 nepřetržitě aktivní a každý rok na ní dojde ke stovkám až tisícům erupcí. V její blízkosti proto byla zřízena stanice, která monitoruje aktivitu sopky.

BEZ KOMENTÁŘE: Archivní záběry z monitorovací stanice u Sakuradžimy

Fotografie pořídil 45letý Němec už v únoru, kdy u sopky strávil pět dní. Na svůj moment si musel trpělivě počkat, jak vysvětlil na své webové stránce. Sopka totiž několik hodin pouze chrlila kouř a už se zdálo, že odejde s prázdnou. Pak ovšem přišla zhruba dvacetisekundová erupce, při které se objevily i blesky.

Foto: Profimedia.cz

Blesky podle odborníků vznikají hlavně při erupcích, při kterých je společně s popelem vyvrhováno malé množství lávy.

„Čekal jsem u sopky už čtvrtým dnem. Cítím se výjimečně, když vím, že něco tak krásného zažilo na vlastní kůži jen velmi málo lidí. Nikdy nezapomenu na chvíle, kdy jsem byl obklopen jedovatými výpary, kdy jsem cítil žár tekoucí lávy a slyšel hluk, který byl hlasitější než startující letadlo,“ řekl Rietze v rozhovoru pro Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Erupce, kterou fotograf zachytil, trvala jen 20 sekund.

Rietze zároveň dodává, že být tak blízko žhavé lávy nepovažuje za nebezpečné. „Při honění se za erupcemi jsem měl méně nehod, než při zdolávání normálních hor. Je to úžasná a také jedinečná zábava,“ dodal fotograf.

Blesky vznikající při sopečných erupcích jsou odlišné od těch, které vidíme při klasických bouřkách. Vědci stále nejsou schopni s určitostí vysvětlit jejich původ. Pouze předpokládají, že mají souvislost s elektricky nabitými částicemi vyvrhovaného popela, které během erupce reagují s atmosférou, jak pro Daily Mail vysvětlila britská geoložka Sue Loughlinová.

Foto: Profimedia.cz

Martin Rietze cestuje kvůli sopkám po celém světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Nad chilským vulkánem zuřila velká bouře

Plameny šlehaly, kam jen oko dohlédlo, mraky popela se valily z vulkánu u městečka San Carlos de Bariloche v centru Chile a nad sopkou šlehal jeden blesk za...

Výběr článků

Načítám