Hlavní obsah

Lahev vína ležela přes 40 let ve sklepě, v aukci se prodala za 2,4 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan Mark Paulson koupil drahou lahev vína v sedmdesátých letech se záměrem otevřít ji na svatbě své dcery. Nakonec se však rodina rozhodla víno nevypít, ale prodat v aukci. Lahev se vydražila za výrazně vyšší cenu, než jakou předpovídaly odhady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lahev Domaine de la Romanée-Conti La Tâche nebyla levná ani ve druhé polovině sedmdesátých let, kdy si ji Kaliforňan Mark Paulson na radu známého pořídil. Stála tehdy 250 dolarů, což odpovídá téměř dvěma tisícům dnešních dolarů (přibližně 45 tisíc korun).

Podle přítele to však byla „jedinečná šance“, a tak si ji Mark koupil s tím, že ji otevře až za mnoho let na svatbě své dcery. Sice tehdy pracoval jako komerční výtvarník, ale zároveň se o kvalitní vína zajímal, a tak mu to přišlo jako dobrá investice.

Mark Paulson s lahví Domaine de la Romanée-Conti La Tâche na snímku ze druhé poloviny sedmdesátých let

To se ukázalo minulý měsíc, když se lahev prostřednictvím aukční síně Bonhams Skinner prodala za 106 250 dolarů, tedy v přepočtu za téměř 2,4 milionu korun, přičemž původní odhady se pohybovaly pouze okolo 80 tisíc dolarů (1,8 milionu korun).

Jeptišky prodávají přebytky vína na internetu. Peníze poslouží na údržbu kláštera

Koktejl

Cena je podle odborníků daná nejen tím, že jde obecně o kvalitní víno a dobrý ročník. Podstatná je rovněž skutečnost, že jde o třílitrovou lahev, protože drtivá většina z produkce tohoto vína se prodává v lahvích o objemu 0,75 litru.

„Celé ty roky mi jen tak ležela dole ve sklepě,“ řekl Mark Paulson ještě před aukcí deníku The Washington Post. „Nikdy jsem o ní moc nepřemýšlel,“ dodal. Když o tom však v rodině koncem loňského roku přemýšlet začali, ukázalo se, že podobná lahev se nedávno prodala za 81 tisíc dolarů.

Z toho také vycházel odborný odhad částky, za kterou by se mohla prodat ta Markova, ale ten byl nakonec výrazně překonán. Ale nezůstalo jen u toho. Mark totiž dražil i další lahve ze svého archivu a prodejní ceny několika z nich dokonce atakovaly dvojnásobky původních odhadů.

Uvázla na pět dní v australské buši. Přežila díky láhvi vína

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám