Hlavní obsah

Kandidát do městské rady nechtěl volit sám sebe, prohrál o jediný hlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damion Green z malé obce Rainier kandidoval na uvolněné místo v městské radě, ale k volbám nešel. Totéž zvažoval i jeho soupeř, ale ten nakonec odvolil a vyhrál právě o tento jeden jediný hlas.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rainier je malé městečko ve státě Washington na severozápadě USA. Žije tam jen něco kolem 2400 obyvatel, ale jejich počet se v posledních letech rychle zvyšuje, což malé obci s komunitní atmosférou přináší jisté potíže. A právě ty chtěl Damion Green v radě města řešit.

„Dospěl jsem k rozhodnutí, že se budu podílet na řešení, a ne si pouze stěžovat,“ vysvětlil Green svou motivaci kandidovat. Ale nepřišlo mu vhodné, aby v listopadových volbách hlasoval sám pro sebe, a tak volit nešel. A to ho stálo potenciální vítězství.

Hlasy se sčítaly poměrně dlouho a pak musely být vzhledem k těsnému výsledku ještě jednou přepočítány. Nakonec však bylo potvrzeno, že Green od voličů získal 246 hlasů, zatímco jeho protivník Ryan Roth o jeden více.

Kuriózní je, že původně k volbám nechtěl jít ani Roth, ale nakonec ho přemluvila manželka. „A kdyby to bylo nerozhodně, při hodu mincí bych volil rubovou stranu,“ řekl s odkazem na americkou praxi, kdy při rovnosti hlasů v komunálních volbách rozhoduje nějaký úkon založený na náhodě, jako jsou například hody mincí nebo kostkou.

Dva kandidáti, jeden cíl

„Bůh mě v radě nechtěl, tak tam nejsem,“ okomentoval výsledek Damion Green. Vzápětí však dodal, že necítí žádnou zášť nebo smutek, protože jeho program byl do značné míry stejný jako ten Rothův. Oběma jde o to, aby Rainier zůstal příjemným místem k žití.

Server The Seattle Times informoval, že se počet obyvatel této obce mezi lety 2010 a 2020 zvýšil o 32 procent, což podle Greena přináší nové problémy, jako jsou například dopravní zácpy nebo omezená kapacita škol. Sám se však růstu své obce nebrání, jen to podle něj musí probíhat s rozmyslem.

Stejně to vidí i Roth, jenž chce být „hlasem rozumu“ a snažit se vybalancovat rozvoj obce s jejím komunitním založením. A třeba se jednou v městské radě sejde i s Damionem Greenem. Ten totiž chce kandidovat i ve volbách za dva roky, kdy se ve vedení města uvolní další dvě místa.

Dva kandidáti na starostu získali v USA stejně hlasů. O vítězi rozhodl vrh kostkou

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám