Hlavní obsah

Kam zmizel Fungie? Město pátrá po delfínovi, který ho zachránil před krachem

Novinky, Veronika Kulhavá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejznámější delfín celého Irska – Fungie, se v polovině října ztratil z přístavního města Dingle, kde trávil posledních 37 let svého života. Nikdo neví, co k tomu vedlo. Zvíře pomohlo před lety oživit turistický ruch a místní si ho pro jeho přátelskost zamilovali. Není tedy divu, že po Fungiem pátrá celé město.

Foto: Profimedia.cz

Delfín Fungie má ve městě i sochu. Není divu, po několik desítek let byl věrným společníkem rybářů, přitahoval turisty a díky své nekonfklitní přátelské povaze ho všichni obyvatelé milovali.

Článek

Na podzim roku 1983 se na jihozápadním pobřeží Irska začal objevovat osamělý delfín skákavý. Všichni očekávali, že se každým dnem připojí k hejnu dalších delfínů a společně odplují daleko od přístavu. Z nějakých důvodů k tomu ale nikdy nedošlo, Fungie se stal neodmyslitelnou součástí města.

Získal si sympatie nejen místních obyvatel, ale především turistů, kteří se za výjimečně společenským delfínem začali sjíždět z celého světa. Díky jejich zájmu se podařilo nastartovat místní upadající ekonomiku, s nadsázkou řečeno vlastně Fungie zachránil město od krachu.

Výjimečnost tohoto tvora dokazuje i to, že je od roku 2019 zapsán v Guinessově knize světových rekordů jako nejstarší osamělý delfín na světě.

Své jméno získal tento vodní živočich podle jednoho z rybářů, kterému se v přístavu přezdívalo ‚‚Fungus” (Houba). Právě rybáři měli Fungieho velmi v oblibě a on jejich lodě často doprovázel při plavbách mimo přístav. Nikdy však nebyl ze zátoky pryč déle než několik hodin.

Obyvatelé města se obávali, aby Fungie nechtěl Dingle opustit po zranění od lodního šroubu, ke kterému došlo nešťastnou náhodou v roce 2016. I přes tento incident zvíře zůstalo a na lidi nezanevřelo - chovalo se vždy přátelsky a neexistují žádné záznamy o tom, že by někdy někomu ublížilo.

Stáří? Fungiemu táhlo na čtyřicet

Dodnes není jasné, co přimělo Fungieho k tomu, aby samovolně trávil celý svůj život v kontaktu s lidmi. Jedna z teorií se přiklání k názoru, že Fungieho matka zemřela někde poblíž přístavu, mládě hledalo bezpečné místo k přežití, a proto připlulo do klidné zátoky u města Dingle. Většina odborníků však tuto teorii popírá s tím, že delfín již nebyl mládě, když byl poprvé spatřen.

S tím souvisí spekulace o Fungieho věku a možné příčině jeho zmizení. Delfíni skákaví se průměrně dožívají méně než třiceti let, byť byl doložen i případ delfína, který se dožil rekordních 67 let.

Fungie je znám od roku 1983, z čehož vyplývá, že jeho minimální věk je 37 let, odborníci se spíše přiklání k věku přesahujícímu čtyřicítku. Podle mnohých je velmi pravděpodobné, že Fungie se nachází na konci své životní cesty, a proto se rozhodl opustit svůj domov a zamířit na širý oceán.

Mnoho lidí však odmítá uvěřit tomu, že by se Fungieho život blíží ke konci a hledají jiná vysvětlení pro jeho náhlé zmizení. Objevují se i názory toho typu, že delfín opustil svůj domov z důvodu změny denního režimu, která je zapříčiněná omezeními spojenými se světovou pandemií koronaviru. Je prý možné, že ho tato změna natolik rozrušila, že se rozhodl začít hledat nové útočiště.

Místní neztrácejí víru

Místní obyvatelé doufají, že se Fungie ještě objeví a také po něm aktivně pátrají. Do pátrací akce, která probíhala v okruhu dvanácti kilometrů od přístavu, se zapojil se i tým zkušených potápěčů.

Profesionální plavkyně a rodačka z Dingle Nuala Mooreová začala plavat od svých čtyř let a vždy jí v moři dělal společnost právě Fungie.

Delfín loví věci z moře a vyměňuje je za ryby

Koktejl

„Moře je můj bazén a mít v něm dalšího dýchajícího živočicha, který s vámi plave, je úžasný pocit,“ uvedla Nuala. Plavkyně doufá, stejně jako ostatní, že ještě někdy uslyší Fungieho hlasitý dech.

„Dal nám toho tolik a chtěl tak málo,” vystihl jeden z rybářů pocity všech obyvatel města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám