Hlavní obsah

Delfín loví věci z moře a vyměňuje je za ryby

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V australské zátoce Tin Can Bay žije stádo sedmi delfínů, kteří jsou v rámci ekologického programu krmeni v tamním centru. Jen jeden z nich však nechce jídlo jen tak. Devětadvacetiletý delfín jménem Mystique nosí svým chlebodárcům různé „poklady“ z moře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Barnacles Café and Dolphin Feeding centre na australské pobřeží Cooloola slouží turistům jako naučné centrum, kde za dozoru odborníků mohou krmit delfíny. Nyní jsou delfíni krmeni dobrovolníky, kteří se pochlubili netradičním zvykem jednoho z delfínů.

Mystique jim totiž nosí různé předměty, které najde v moři, a dožaduje se za ně ryby. „Netrénovali jsme ho, on si vytrénoval nás,“ uvedla se smíchem dobrovolnice Lyn McPhersonová pro australský server ABC.

Mystique se rovněž rád předvádí.

Delfín nosí dobrovolníkům klacky, mušle či láhve, které najde v moři. Objevené poklady nosí na svém zobáku nebo lebeční kosti. „Když to upustí příliš daleko od břehu, jenom řekneme ‚no tak, to nestačí‘, tak se otočí a přinese nám to,“ dodala Lyn.

Počet takovýchto pokladů, které Mystique přinese, se různí. Někdy si přinese jenom jeden předmět, někdy jich přinese třeba deset a vyskládá je vedle sebe do řady. „Myslíme si, že má někde schovanou tajnou zásobu,“ zažertovala dobrovolnice. Vždy však dostane pouze jednu rybu.

Delfín nabízí jeden ze svých „pokladů”.

Proč to Mystique dělá, je záhadou. Aby dostal rybu, stačilo by mu pouze připlout k dobrovolníkům. Ze sedmičlenného stáda je navíc jediný, který něco nosí. V poslední době se k němu připojil ještě další z delfínů, ten ho však pouze doprovází. Mystique si zvyk vypěstoval už před uzavřením centra kvůli pandemii, nyní však předměty nosí častěji.

Delfín marně hledal partnerku u francouzské pláže, starosta kvůli tomu zakázal koupání

Koktejl

Do zátoky se Mystique dostal jako mládě se svou matkou v roce 1991, od té doby tam žije a dává o sobě pořádně vědět. Na těle má stopy po zápasech s ostatními samci a v roce 2007 přežil útok žraloka bělavého, ze kterého vyvázl s ukousnutým kusem ocasu a kusem hřbetní ploutve.

Reklama

Výběr článků

Načítám