Hlavní obsah

K burgeru medium chce restaurace podpis. Hosté se jím zříkají odškodného za zdravotní potíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Vlastním očím nevěřil Američan, když si v restauraci luxusního hotelu v kanadském Torontu objednal hamburger. Číšnice mu pokrm donesla, ale s ním i prohlášení, jehož podpisem se host měl zavázat, že nebude uplatňovat nárok na odškodnění v případě, že by měl jakékoli zdravotní problémy spojené s potravinami, nebo dokonce kdyby se jimi otrávil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ohromilo mne to,“ napsal host na sociální síti, kam připojil i snímek doneseného jídla se zmíněným dokumentem a propisovačkou. „Když to přinesla, vypadalo to skvěle. Jakmile jsem ale pozřel první sousto, přinesla mi ještě formulář,“ líčil host svůj zážitek.

Číšnice mu řekla, že její restaurace dělá hamburgery vždy na způsob well done (dobře propečené). Protože však objednávka zněla na burger medium (středně propečený), požádala zákazníka o podpis prohlášení.

Ten ale další chuť k jídlu ztratil. „Vycítil jsem, že sami nevěří jídlu, které nabízejí. Přestal jsem jíst a samozřejmě jsem to nepodepsal. Upřímně řečeno, byl jsem v šoku,“ řekl zákazník serveru CTV News Toronto. „Snažil jsem se být milý, takže jsem zaplatil a odešel,“ dodal.

Legenda jménem burger. Vyzkoušejte tyhle parády

Muži

Ve formuláři stálo, že se host vzdává všech práv a nároků vůči hotelu za jakékoli škody, včetně nemoci nebo smrti v souvislosti s jídlem. V dokumentu byla konkrétně řeč o „vlastních potravinách zákazníka“ nebo o „produktech, které hotel nenabízí“.

Mluvčí hotelu řekl, že jejich zařízení dodržují všechny zákony kanadské provincie Ontario ohledně bezpečnosti potravin. „Když si hosté přejí úpravu masa při nižší teplotě, než je stanovené minimum, náš hotel jako dodatečné opatření požaduje podpis prohlášení,“ dodal mluvčí s tím, že toto upozornění je uvedeno i ve spodní části jídelního lístku.

„Dobrý nápad“

Profesor Keith Warrier, jenž se zabývá bezpečností potravin, označil postup hotelu za „dobrý nápad“. Podle něj jde o ochranný mechanismus, jímž se hotel brání případným žalobám.

„Když budete mít štěstí, můžete dostat jen gastroenteritidu a nic jiného. Mohlo by to však vést i k tomu, čemu říkáme hemolyticko-uremický syndrom. Při něm se produkuje toxin podobný cukru a způsobuje selhání ledvin,“ uvedl profesor s tím, že je lepší požadovat dobře propečené maso „než později litovat“.

V indické restauraci sedí hosté mezi skutečnými hroby

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám