Hlavní obsah

Legenda jménem burger. Vyzkoušejte tyhle parády

Vendula Presserová, Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburgery už zdaleka nepatří jen do fast foodu. Ty kvalitní poskočily o několik úrovní výš, do oblasti zážitkové gastronomie. Milují je i děti. Kvalitní čerstvé maso, zelenina, není důvod, abychom jim je nedopřáli k oslavě začátku školního roku. O tom, že dobrý hambáč vás může vystřelit do kulinárního nebe, vás přesvědčí autor dnešních receptů, zakladatel Pražského Burgerfestu, Zděnek Střížek alias Zed.

Foto: Petr Horník, Právo

Emerson Khan hovězí double burger

Článek

Emerson Khan hovězí double burger

800 g hovězího mletého masa (v Bejzmentu používají bio, 80 % masa + 20 % tuku), 4 plátky goudy, 4 plátky čedaru, 8 plátků zauzené slaniny, 4 lžíce majonézy, 200 ml Hoisin omáčky, 40 g salátu dubák, 4 černé burgerové bulky, sůl, pepř

Tomatová salsa:

2 rajčata, 50 g čerstvé nati koriandru, 1 limetka, 1 chilli paprička, panenský olivový olej, sůl, pepř

Z masa vytvarujte osm placek zhruba 1 cm silných. Osolte je, opepřete a položte na rozpálenou pánev potřenou olejem nebo na gril. Pánev musí být hodně rozpálená, aby se maso rychle zatáhlo a nevytékala z něj šťáva. Grilujte z každé strany asi 2-4 minuty, aby maso bylo svrchu propečené, uprostřed růžové a šťavnaté. Otáčejte, až když se maso „pustí“ pánve. Pozor na přepečení!

Na 4 burgery položte plátek čedaru, na druhé 4 burgery goudu. Bulky rozkrojte a lehce opečte spolu se slaninou. Poté je potřete majonézou. Na spodní část položte list dubáku, opečené maso s čedarem, plátek slaniny, opečené maso s goudou, plátek slaniny. Přelijte teplou Hoisin omáčkou, potřete tomatovou salsou a přiklopte druhou půlkou bulky.

Tomatová salsa: Rajčata zbavte bubáků, cibulku oloupejte, vše nakrájejte na kostičky a promíchejte v misce. Přidejte nasekaný koriandr, šťávu z půlky limetky, pár koleček chilli papričky, osolte, opepřete, zakápněte olejem a promíchejte. Chuť salsy by měla být lehce nakyslá a štiplavá.

Grilled Cheese Bacon Burger

Foto: Petr Horník, Právo

600 g hovězího mletého masa, 8 plátků čedaru, 4 plátky goudy, 4 plátky zauzené slaniny, 1 rajče, 1 červená cibule, 1 kyselá okurka, 4 lžíce majonézy, 4 listy lollo rosso salátu, 2 lžíce másla, 8 plátků toastového chleba, sůl, pepř

Hovězí maso rozdělte na 4 stejně velké burgery, osolte a opepřete. Rozpalte pánev nebo gril a grilujte burgery z obou stran cca 4 min. Společně s masem na stejné pánvi nebo grilu opečte slaninu a z obou stran máslem namazané toasty. Plátky goudy položte na burgery a nechte je krásně roztéct.

Mezitím do opečených toastů vložte čedar a nechte je na pánvi nebo grilu do doby, než se sýr v toastech začne roztékat. Toasty si můžete připravit i v troubě, postup je stejný jako na pánvi nebo grilu.

Jakmile bude vše připraveno, začněte kompletovat. Toasty z jedné strany potřete majonézou a použijte místo burger bulek. Sýrový toast položte namazanou stranou nahoru, položte na něj list lollo salátu, opečený burger s rozteklým sýrem a plátkem slaniny, plátek rajčete, červené cibulky a kyselé okurky. Přiklopte druhým toastem se sýrem suchou stranou nahoru.

Hustej Mexikán openface

Foto: Petr Horník, Právo

600 g hovězího mletého masa, 4 plátky goudy, 4 lžíce chipotle salsa (salsa z uzených papriček), 2 střední rajčata, 1/2 limetky, 200 g směsi salátů, 4 lehce pálivé papričky, 20 g chilli vlasů (sušené chilli nitě), 5 ml olivového oleje, sůl, pepř

Guacamole:

2 avokáda, 1 rajče, 1/2 limetky, 1 chilli paprička, sůl, pepř

Maso rozdělte na 4 stejné porce a vytvarujte z nich 1 cm vysoké placky. Osolte, opepřete a položte na rozpálenou pánev nebo gril. Grilujte z každé strany asi 2 až 4 minuty, aby maso bylo svrchu propečené, uprostřed růžové a šťavnaté.

Na burgery dejte plátky goudy, salsu guacamole, chilli vlasy a opečené papričky. Hotové burgery položte na salát smíchaný s olivovým olejem, šťávou z půlky limetky a ochucený pepřem a solí nebo salátovou zálivkou dle vaší chuti.

Guacamole: Avokádo rozpulte, vyndejte pecku a lžící vykrojte dužinu ze slupky. Tu zlehka rozmačkejte v misce vidličkou. Přidejte nadrobno nakrájené rajče bez semínek, nakrájenou chilli papričku, zakápněte limetkovou šťávou a ochuťte solí a pepřem. Salsa guacamole by měla být lehce pikantní a příjemně nakyslá po limetce.

Figura burger

Foto: Petr Horník, Právo

4 vegetariánské burgery (nebo 8, pokud se rozhodnete pro dvojitý), 2 rajčata, 1 červená cibule, 100 g salátu Misticanza (směs rukoly čekanky, římského salátu atd.), 4 (nebo 8) plátky sýru čedar, 50 ml olivového oleje, 50 ml balzamikového octa (Balsamico di Modena), 2 lžíce majonézy, 2 lžíce bazalkového pesta, 4 burgerové bulky, sůl, pepř

Omytá rajčata a červenou cibulku nakrájejte na silnější plátky, dejte do misky, ze všech stran potřete olivovým olejem, balzamikem a odložte stranou. Na rozpálenou pánev nebo gril položte vege burgery spolu s nakrájenou cibulkou. Pečte z obou stran 4 minuty.

Na vege burgery položte plátky čedaru, nechte zlehka roztéct a odložte stranou i s opečenou cibulí. V pánvi pak opečte rozpůlené burgerové bulky a plátky rajčat. Bulky pomažte majonézou s bazalkovým pestem a poskládejte burger: bulka, bazalková majonéza, Misticanza salát, vege burger se sýrem, opečené plátky rajčat, opečená červená cibulka a druhá půlka bulky na závěr.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám