Hlavní obsah

Jihokorejská opoziční strana zakázala svým členům, aby se nazývali melouny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní opoziční jihokorejskou politickou stranu, Demokratickou stranu Koreje (DPK), zmítají od drtivé dubnové porážky v doplňovacích parlamentních volbách vnitřní nepokoje. Vedení se je rozhodlo mírnit i zákazem používání slova „subak“ (vodní meloun), které se mezi korejskými politiky rozmohlo jako nadávka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Minulou neděli se k používání slova vyjádřil i prozatímní předseda strany, poslanec Wu Sang-ho. Jak uvedl list Korea Times, předseda prohlásil, že rozhodně nebude jen tak sedět se založenýma rukama, pokud se najdou členové strany, kteří toto slovo používají k výpadům proti svým kolegům.

A co je vlastně na vodním melounu tak urážlivé? V jihokorejské politice se slovo začalo používat jako „ideální nadávka“ pro politika. Meloun je totiž zcela jiný na povrchu a uvnitř a členové DPK tak začali označovat ty, kteří se prý tváří jako loajální členové strany, ale ve skutečnosti jí škodí.

Donedávna vládnoucí liberální centristická strana se v současnosti vypořádává s následky dvou volebních porážek za sebou. Na počátku v březnových prezidentských volbách (Jižní Korea má prezidentský systém) a na počátku června ve volbách komunálních.

Dva brazilští politici řešili spor o vodní park v zápase MMA

Koktejl

Právě roztržka mezi dvěma členy strany po komunálních volbách vyvolala opět debatu o vhodnosti použití výrazu meloun. „Jak můžete takhle útočit na své spolustraníky? Když takto nazvete vašeho šéfa strany, není to sebedestruktivní?“ rozčílil se Wu Sang-ho na své členy.

„Doufám, že povedete mnohem důstojnější debaty za použití slušného jazyka,“ vzkázal jim v rozhovoru s korejskými reportéry a dodal, že pokud slovo od některého z členů strany uslyší, vyvodí z toho patřičné důsledky.

Reklama

Výběr článků

Načítám