Hlavní obsah

Jezero s nejdelším názvem na světě mění své jméno. Zapamatujete si ho?

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Webster

Pokud někdy zavítáte do Websteru v americkém státě Massachusetts a budete chtít navštívit jezero s nejdelším názvem na světě, nezadávejte do navigace Chargoggagoggmanchaoggagoggchaubunaguhgamaugg, ale místo toho naťukejte raději Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg. Že je to totéž? Ale kdepak.

Článek

Američtí úředníci se musí stydět. Museli totiž uznat, že vyslovovali a zapisovali název tamějšího indiánského jezera jinak, než ve skutečnosti zní. A to po dlouhé roky. Tamější noviny Worcester Telegram & Gazette na tuto skutečnost upozorňovaly již od roku 2003, teprve nyní se jim však dostalo odezvy.

Lingvisté se zabývali všemi možnostmi vyslovování názvu tohoto jezera z mnoha hledisek a došli k tomu, že úřady označily jezero špatně. Na dvacáté pozici nahradili písmeno "o" písmenem "u" a na pozici s číslem 38 zaměnili písmeno "h" za písmeno "n". Některé verze zapsání tohoto slova, které lingvisté objevili, mají dokonce ještě o několik písmen více.

Starý špatný název

Lake Chargoggagoggmanchaoggagoggchaubunaguhgamaugg

Nový správný název

Lake Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg

Tamější úředníci se nyní pokusí zjistit, kdo zřizoval a vyráběl cedule u jezera, a pokusí se ho přimět, aby je opravil. Místní z městečka Webster to ale příliš netrápí. Dlouhá léta označují jezero jako Websterské. Důvod je poměrně očividný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám