Hlavní obsah

Japonského festivalu naháčů se zúčastní i ženy, poprvé po 1250 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Hadaka se v japonském městě Inazawa koná již 1250 let, ale dosud byl vyhrazen pouze mužům. Letos poprvé se jej však zúčastní i několik žen, které však budou plnit pouze víceméně ceremoniální úkoly a do hlavních aktivit se nezapojí.

Foto: Profimedia.cz

Festival ve městě Inazawa v roce 2023

Článek

Inazawa je na japonské poměry spíše malé město, žije zde pouze zhruba 140 tisíc lidí, ale Japoncům ani okolnímu světu není zcela neznámé. Již 1250 let se tu totiž koná festival Hadaka, při němž lze zejména v okolí místní šintoistické svatyně spatřit tisíce téměř nahých mužů. Oděni jsou většinou pouze ve fundaši, což je spíše jakýsi tradiční úvazek než spodní prádlo, jak jej chápeme na Západě.

Slavnost si klade za cíl na celý následující rok zahnat zlé duchy a jako mnoho dalších japonských záležitostí se vyznačuje tím, že se jej tradičně mohou účastnit pouze muži. Letos na konci února se to však po více než dvanácti stoletích změní, když organizátoři oznámili, že povolili vstup zhruba čtyřiceti ženám.

Jejich role však nebude plnohodnotná. V prvé řadě totiž budou zcela oblečené a pouze do objektu svatyně přinesou symbolické rituální oběti. Nebudou se tak moci účastnit například tradiční symbolické hry, kdy se polonazí muži mezi sebou snaží dotykem „předat smůlu“ někomu jinému.

Výrobce pesticidů pořádá každý rok obřad na památku padlého hmyzu

Koktejl

Jednou z vyvolených žen bude i Ajaka Suzukiová, která se japonským médiím svěřila, že se festivalu chtěla zúčastnit již od dětství, ale bohužel nemohla. Dodala, že tento výjimečný okamžik využije k modlitbám za svou rodinu a také za všechny lidi postižené nedávným zemětřesením.

Nejsou lidi

Mohlo by se zdát, že ve velmi tradicionalistickém Japonsku již tedy také začali dělat ústupky čím dál silnějším hlasům volajícím po rovnoprávnosti, ale jsou zde i další a z pohledu Japonců pravděpodobně i významnější důvody.

Web The Guardian totiž zmiňuje, že stejné rozhodnutí padlo také na festivalu ohně Kacube v prefektuře Šiga. Jeho historie je dlouhá přibližně 800 let a ženy se na něm poprvé objevily již letos. Organizátoři podobných akcí to zdůvodňují tím, že zejména japonský venkov se v posledních letech vylidňuje a stárne, a tak by se těchto slavností už neměl kdo účastnit.

Ale tisíciletý festival Somin-sai ve městě Ošu již nezachránily ani ženy. Hlavní kněz místního chrámu totiž již minulý měsíc oznámil, že letos se tato slavnost bude konat naposledy. Důvodem je již značně pokročilý věk místních mužů, a na průběh festivalu tak nemá kdo dohlížet.

Ženám vstup zakázán

The Guardian ovšem dodává, že role žen je v japonské společnosti stále dost problematická. Uvádí například tradiční zápas sumó, který je pro dámy stále do značné míry zapovězený. Ženy dnes již sice také mohou zápasit, ale pouze na amatérské úrovni.

Tabu je pro ženy v některých případech dokonce i kruhový ring, v němž se zápasí. Konkrétně při hlavních šesti turnajích sezony, na nichž se utkávají ti nejlepší zápasníci, nesmějí do kruhu ženy ani vstoupit.

To však místy vede k dost rozpačitým situacím. Například v roce 2018 na jednom z těchto turnajů postihla v kruhu místního starostu mrtvice a na pomoc mu přiběhlo několik žen včetně zdravotní sestry. Pořadatelé se je snažili z kruhu vykázat, ale dámy to odmítly.

Nakvašení pesimisté vítáni. Hospoda v Tokiu vznikla pro zákazníky s negativními emocemi

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám