Hlavní obsah

Japonec přišel o práci i výsluhy za strašlivý podvod u automatu na kávu. Přišel si na 78 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel nižší střední školy v japonské prefektuře Hjógo přišel o práci, protože si z automatu několikrát odnesl velkou kávu, přestože zaplatil pouze za malou. Celková škoda činila v přepočtu méně než 80 korun. I přesto muž kromě zaměstnání přišel také o výsluhy.

Foto: Profimedia.cz

Automat na kávu

Článek

Devětapadesátiletého ředitele školy z japonského města Takasago na konci minulého roku přistihli, jak si z obchodu odnáší velkou kávu, ačkoli předtím u pokladny zaplatil pouze za malou. Znamenalo to pro něj ztrátu zaměstnání, učitelské licence, ale také nemalých peněz, které by po odchodu do důchodu pobíral jako výsluhy.

Místem jeho činu byla typická japonská prodejna „kombini“ (z anglického výrazu convenience store), jakou lze velmi zjednodušeně přirovnat k české večerce. Dají se v nich koupit nejen potraviny, ale například také základní léky, kosmetika či různé věci běžné denní potřeby. A mimo jiné jsou tam také automaty na kávu. Funguje to tak, že zákazník u pokladny zaplatí požadovaný nápoj, dostane kelímek a pak se sám obslouží u automatu.

Aktivně vyhledávají pohlazení. V Japonsku jsou populární kavárny s prasátky

Koktejl

Jde to samozřejmě zneužít, takže pokud si toho obsluha nevšimne, může si každý nechat do kelímku naservírovat cokoliv. A přesně to udělal i zmíněný pedagog. Zaplatil 110 jenů za malou kávu (necelých 18 korun), ale odnesl si velkou, která stojí 180 jenů (přibližně 28 korun). Ale všiml si toho místní zaměstnanec, vyběhl za mužem na ulici a přivolal policii.

Na místě se ředitel přiznal, že to předtím udělal již dvakrát, ale když se jeho případ dostal ke školní inspekci, přiznal celkem sedm takových případů. Poprvé podle něj šlo o omyl, když na automatu stiskl špatné tlačítko, ale když zjistil, že se do kelímku vejde i velká káva, přilepšil si poté ještě několikrát, přestože věděl, že je to špatně.

Školní úřad se hluboce omluvil

Celková újma, kterou prodejně způsobil, tak činí prakticky zanedbatelných 490 jenů (78 korun), ale i to stačilo, aby byl odvolán z funkce za „hrubé pochybení nevhodné veřejného činitele ve školství“.

Školní úřad se pak také veřejně hluboce omluvil za to, že dopustil, aby k něčemu takovému došlo.

Server Japan Today pak vybral i několik reakcí lidí na internetu, které byly značně různorodé. Někteří nekompromisní postoj úřadu chválili, zatímco pro jiné byl trest vzhledem ke způsobené škodě naprosto drakonický. Hodně diskutujících pak také zmiňovalo skutečnost, že kvůli tomu přišel o podstatně více peněz, protože s propuštěním zároveň ztratil nárok na výsluhy.

„Za ty výsluhy, o které přišel, by si pak mohl koupit 100 tisíc velkých káv,“ napsal jeden z uživatelů, zatímco jiný zdůraznil, že dnes již bývalý ředitel si na prahu penze zničil život kvůli zcela nepodstatným 490 jenům.

Nakvašení pesimisté vítáni. Hospoda v Tokiu vznikla pro zákazníky s negativními emocemi

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám