Hlavní obsah

Aktivně vyhledávají pohlazení. V Japonsku jsou populární kavárny s prasátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko je známé jako země, kde je pro lidi ze Západu řada věcí nepochopitelných. Jistě se k nim zařadí i kavárny, kde se hosté mohou pomazlit s malými prasátky. V celé zemi je již deset takových podniků.

Japonská kavárna s prasátkyVideo: AP

 
Článek

Podniky, kde lidem dělají společnost zvířata, nejsou žádnou novinkou, i v Česku jsou docela populární zejména kočičí kavárny. V Japonsku to však dotáhli ještě dál, když se tam v posledních letech otevřely například kavárny se sovami, ježky, ptáky, a dokonce i s hady. Nejnovějším hitem v tomto oboru se pak staly podniky s malými prasátky.

Společnost Mipig otevřela první kavárnu tohoto typu již v roce 2019, v současnosti jich po celém Japonsku provozuje deset a v nejbližší době se chystá uvést do provozu další dvě. Fungují na principu vstupného, kdy první půlhodina stojí 2200 jenů (přibližně 350 korun).

Nechrochtají ani nezapáchají

Podle agentury AP dělají lidem společnost prasátka speciálního malého plemene, která jsou tichá, tedy příliš nechrochtají, a překvapivě ani nezapáchají. Navíc jsou velmi společenská, takže u lidí aktivně vyhledávají pohlazení či podrbání.

Nakvašení pesimisté vítáni. Hospoda v Tokiu vznikla pro zákazníky s negativními emocemi

Koktejl

„Každé prase má vlastní osobnost,“ tvrdí Šiho Kitagawa z vedení společnosti Mipig, jenž malé čuníky zásadně označuje jako buta-san, tedy v překladu pan nebo paní prasátko. Údajně jde o úžasné domácí mazlíčky, a tak si je lidé dokonce mohou i koupit. Stojí 200 tisíc jenů (32 tisíc korun) a Mipig jich zatím prodal kolem třinácti set.

Vliv na zdraví lidí

Stejně jako další podobné podniky vzbuzují také kavárny Mipig odpor ochránců zvířat. „Musí být značně stresující, když se jich dotýká množství cizích lidí,“ je přesvědčena Sačiko Azumaová z organizace PEACE (Put an End to Animal Cruelty and Exploitation - Skoncujme se zneužíváním zvířat).

Kavárny podle ní pro zvířata představují nepřirozené a stísněné prostředí. Má však pochopení pro podobné podniky provozované různými zvířecími útulky nebo záchrannými stanicemi, aby jejich prostřednictvím našly opuštěným zvířatům nový domov.

Doktor Bruce Kornreich, profesor na veterinární klinice Cornwellovy univerzity ve státě New York, tvrzení Sačiko Azumaové nevyvrací, ale podotýká, že kontakt se zvířaty může mít blahodárný vliv na zdravotní stav lidí. Může například zmírnit bolesti hlavy nebo snížit krevní tlak a také riziko kardiovaskulárních problémů.

„Ale nejsem si jistý, zda víme, jak se to zvířatům vlastně daří,“ dodal doktor Kornreich.

KVÍZ: Vyznáte se v japonském jídle a pití?

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám