Hlavní obsah

Japonce našli v krku červa. Mohla za to tradiční pochoutka

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vás škrábe v krku, většinou se jedná o známky nachlazení nebo angíny. To předpokládala i 25letá žena z Tokia. Doktoři ale zjistili, že v jejích mandlích se uhnízdil 4 cm dlouhý červ. Japonští lékaři to uvedli v případové studii v červencovém čísle časopisu The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Foto: Profimedia.cz

Hlístice. Ilustrační snímek

Článek

Čtyři centimetry dlouhá hlístice Pseudoterranova azarasi, kterou lékaři z tokijské nemocnice St. Luke našli 25leté pacientce v mandlích, zřejmě pocházela ze syrových ryb. Pacientka přiznala, že pět dní předtím, než zašla s bolestmi krku do nemocnice, jedla různé druhy sašimi, tradiční japonské pochoutky v podobě tenkých plátků syrového rybího masa.

Poté, co lékaři téměř 4 centimetry dlouhého a 1 milimetr širokého cizopasníka z levé mandle nedobrovolné hostitelky vytáhli, byla hlístice stále naživu. Nacházela se už v konečném stádiu svého vývoje. Toho dosáhla během pěti dnů, které dělily pacientku od večeře a návštěvy v nemocnici.

V Česku se šíří nové druhy klíšťat. Vědci prosí veřejnost o pomoc

Věda a školy

V poslední době roste celosvětový počet případů, kdy se tito parazité dostávají do lidských těl. Podle lékařů je na vině právě vzrůstající popularita sašimi a suši obecně, tedy pokrmů, které obsahují syrové maso.

Reklama

Výběr článků

Načítám