Hlavní obsah

Jako Řev septimy, studenta dočasně vyloučili za vtípky o řediteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studentovi střední školy v Tennessee připadal její ředitel až příliš upjatý, a tak na jeho konto udělal pár vtípků na sociální síti. Principál ovšem své pověsti dostál do puntíku, celou věc vzal naprosto vážně a studenta ze školy dočasně vyloučil. Případ nyní začali řešit právníci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Student maturitního ročníku, jehož soudní dokumenty označují pouze jako I.P., si loni v srpnu na sociální síti Instagram třikrát udělal legraci z ředitele školy ve městě Tullahoma Jasona Quicka. Připadalo mu, že ředitel je příliš vážný, a tak vyrobil a zveřejnil tři žertovné obrázky s ředitelem v hlavní roli.

Ten se o nich však dozvěděl a společně se svým zástupcem Derrickem Crutchfieldem si studenta zavolali do kanceláře. Výsledkem bylo třídenní vyloučení ze studia, což se sice může zdát spíše jako odměna, ale v americkém školském systému nejde o nic zanedbatelného. Pro studenta to může mít celou řadu důsledků včetně toho, že záznam o vyloučení mu může značně zkomplikovat případné přijetí na univerzitu.

Situace, která velmi silně připomíná kauzu kolem časopisu Řev septimy z legendárního českého filmu Škola základ života, proto v těchto dnech skončila u soudu. „Kritika a satira jsou součástí americké kultury od samotných jejích začátků,“ řekl k tomu serveru Fox News Conor Fitzpatrick, právník z nadace pro práva jednotlivce a svobodu projevu.

Podle něj tato kauza dětem a mladým lidem ukazuje Spojené státy a jejich ústavu ve špatném světle. „Děti tak mohou zjistit, že pokud něco kritizují nebo si z něčeho dělají legraci, budou z toho mít problémy, vysvětluje Fitzpatrick.

Reálná šance na úspěch

„Vtípky navíc byly neškodné. Nikoho neohrožovaly a ani nebyly vulgární,“ poukazuje právník na to, že „nejzávadnější“ na nich podle všeho byla skutečnost, že jejich terčem byl sám ředitel školy.

Ten však podle amerických médií na dané škole již nepůsobí, ale souvislost s aktuální kauzou to patrně nemá. Quick totiž ve funkci skončil již na konci minulého školního roku, zatímco žaloba na školu a školní úřad byla podána až později.

Šance na úspěch je vcelku reálná, Fitzpatrick se totiž opírá o dvě rozhodnutí Nejvyššího soudu v podobných kauzách. V roce 1969 se soud zastal dvou studentů vyloučených za černé pásky, které měli na rukávech jako protest proti válce ve Vietnamu, a v roce 2021 rozhodl ve prospěch roztleskávačky z Pensylvánie, již vyloučili z týmu kvůli vulgárnímu příspěvku na sociální síti Snapchat.

Ředitelka školy v USA ukázala dětem renesanční díla a skončila. Rodiče si stěžovali na pornografii

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám