Hlavní obsah

Jako akvabely. Velryby předvedly téměř dokonalou synchronizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americkému rybáři se podařilo zachytit vzácný moment, kdy nad hladinu vyskočili tři keporkaci v téměř dokonalé synchronizaci. Záběry velmi zaujaly i vědce.

Kamera zachytila jedinečný moment – tři velryby synchronně vyskočily z vodyVideo: Robert Addie, AP

 
Článek

Robert Addie z New Hampshiru před pár dny oslavil narozeniny a dostal k nim dva úžasné dárky. Tím prvním byla skutečnost, že je po deseti letech mohl oslavit se všemi třemi dcerami. Robert se před nedávnem navíc vrátil z charitativní cesty na Ukrajinu, a tak to spojili i s „uvítací“ dovolenou v Massachusetts; tam zavítali také na poloostrov Cape Cod.

Jeden den se rozhodli vydat na moře rybařit a zakrátko se blízko jejich lodě objevili keporkaci, kteří synchronizovaně vyskakovali nad hladinu. Robert pohotově sáhl po kameře a podařilo se mu tento vzácný okamžik natočit.

Velryby se snažil zachytit v průběhu celého dne, ale nedařilo se mu to. Nakonec však byl podle svých slov královsky odměněn. „Bylo to velmi symbolické, tři dcery a tři velryby,“ řekl americkým médiím a dodal, že to zkrátka byl úžasný den na rybách.

Možná si jen hráli

V minulosti Robert dlouhé roky pracoval jako komerční rybář. Na moři tak strávil spoustu času a velryby při tom zahlédl nesčetněkrát, ale nikdy neviděl nic, co by se blížilo jeho nejnovějšímu zážitku. Agentura AP, která záběry přinesla, naznačuje, že Robertovi dost závidějí i vědci, protože jeho pozorování bylo mimořádné.

Podle Philipa Hamiltona, jenž působí jako vedoucí vědecký pracovník v instituci New England Aquarium, si tři synchronizovaní keporkaci v danou chvíli určitě nesháněli potravu, ale spíše se těmito pohyby snažili napomoci trávení, případně se zbavovali parazitů. Mohlo také jít o součást komunikace nebo si zkrátka jen hráli, odhaduje Hamilton.

Velryba se turistům pochlubila čerstvě narozeným mládětem

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám