Hlavní obsah

Velryba se turistům pochlubila čerstvě narozeným mládětem

Nevšední zážitek si z pozorování velryb odnesla skupinka turistů v jižní Kalifornii. K jejich lodi totiž připlula samice plejtvákovce šedého s čerstvě narozeným mládětem, jako kdyby se jím chtěla pochlubit.

Velryba se turistům pochlubila čerstvě narozeným mládětem.Video: AP

 
Článek

K neobvyklému setkání došlo minulý týden ve vodách u pobřeží mezi Los Angeles a San Diegem.

Kapitán s turisty na vyhlídkovém člunu se na povolenou vzdálenost přiblížil k velrybě, když si povšiml, že se zvíře nechová zcela běžným způsobem. Turisty pak upoutala červenooranžová skvrna na vodě.

Za pár okamžiků jim došlo, že velryba není zraněná, ale že jsou vzácnými svědky radostné události. U matky se vynořilo na hladině mládě.

Matka potom rozvážně připlula ke člunu a mládě se jí drželo. Podobně pak dvojice prozkoumala ještě několik dalších člunů.

Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) patří plejtvákovci šedí k těm zvědavějším druhům velryb a rádi se vydávají do blízkosti člunů. Jsou tak ideálním druhem pro pozorování.

Plejtvákovci šedí žijící u amerického pobřeží (ještě žijí u severovýchodního pobřeží Asie) každoročně podstupují cestu dlouhou 16 až 24 tisíc kilometrů do teplých kalifornských vod. Právě zde pak také nejčastěji rodí. Mláďata měří kolem čtyř až pěti metrů a váží kolem 900 kilogramů.

Keporkak v USA narazil do lodi. Rybář se smál a pokračoval v lovení

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám