Hlavní obsah

Husky 13 hodin zahříval vlastním tělem zraněného horolezce

Pes chránil po celých 13 hodin vlastním tělem před mrazem horolezce, který se na Nový rok zranil při výstupu v chorvatském pohoří Velebit. Informovalo o tom srbské vydání stanice BBC s odvoláním na chorvatskou horskou službu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přátelství a láska mezi člověkem a psem neznají hranice,“ uvedla horská služba v popisu zásahu, při kterém husky jménem North více než pět hodin zahříval na sněhu vlastním tělem muže se zlomenou nohou. Odmítal se od něj odloučit i poté, co záchranáři horolezce dalších mnoho hodin dopravovali do údolí.

Tři turisté a pes vyrazili v zimních podmínkách první den letošního roku na 1757 metrů vysoký Vaganski vrh, nejvyšší bod pohoří Velebit. „Jeden uklouzl a sjel 150 metrů dolů,“ řekl BBC náčelník chorvatské horské služby Josip Granić. „Narazil do kmene a zlomil si nohu v několika místech.“

Northovi se k nešťastníkovi ležícímu na nepřístupném místě podařilo dostat, na rozdíl od jeho druhů, kterým v tom zabránily zledovatělé plotny. Alespoň však byli schopni přivolat pomoc.

Adam Ondra: Potomka vezmu na skály už v kočárku

Muži

Když záchranáři po více než sedm hodin spouštěli zraněného na nosítkách, pes ležel celou dobu stočený v klubku na svém pánovi. Vstal teprve tehdy, když muže v údolí naložili do sanitky.

„Pacient není ohrožen na životě a podle lékařů se mu vede dobře,“ dodal Granić.

Na facebookové stránce horské služby nyní zvíře i záchranáři sklízejí slova chvály. „Vám lidem i tomuto skvělému psu poklona až na zem,“ napsal jeden uživatel. „North je doma a všechny pozdravuje. Odpočívá,“ napsala jiná uživatelka, nejspíše z rodiny zraněného horolezce.

10 filmů, ve kterých hlavní role hrají pejskové

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám