Hlavní obsah

Hladoví medvědi se potulovali centrem tureckého města, obyvatelé se bojí

Novinky, pal

Centrem tureckého města Sarikamiš ve východoanatolské provincii Kars se v minulých dnech prohnala skupinka hladových medvědů. Jejich cílem byly popelnice a odpadkové koše.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hladová medvědí rodinka vyrazila do centra tureckého městaVideo: Reuters

 
Článek

Okolí Sarikamiše v provincii Kars obvykle přitahuje medvědy v zimě, kdy se tato zvířata ukládají k zimnímu spánku. Během léta se huňaté šelmy přesouvají do provincie Artvin, která se nachází poblíž Černého moře. „Lenivější“ z medvědů však dlouhou cestu neabsolvují a raději zůstanou v okolí měst, kde se živí odpadky.

Když medvědi tančí. Bručoun předvedl své oblíbené číslo v jabloňovém sadu

Koktejl

V posledních letech se medvědi v centrech tureckých měst stali mnohem méně vzácným úkazem. Na vině je především mizení lesů, které jsou pro medvědy přirozeným prostředím.

Aktivisté protestují proti trestu smrti pro medvěda, který pokousal dva Italy

Koktejl

„Musí existovat nějaký způsob, kterým se medvědi vrátí do svého přirozeného prostředí, než začnou ubližovat lidem,“ řekl pro agenturu Reuters obyvatel Sarikamiše.

V Turecku žijí asi 3 tisíce medvědů hnědých. Od roku 2003 se jedná o chráněný druh. Skupina medvědů, která se potulovala centrem města poté, co se najedla, lidské osídlení opustila a vrátila se zpátky do lesů. I tak ale zanechala v obyvatelích Sarikamiše obavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám