Hlavní obsah

Helikoptéra podnítila sexuální apetit krokodýlů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biologové si začali lámat hlavu se zatím nevysvětleným jevem, kdy se u australských krokodýlů projevila zvýšená chuť k páření poté, co nad nimi proletěla bojová helikoptéra. Jedna z verzí pracuje se samotnými zvuky, druhá s možností, že je zvířata vyhodnotila jako blížící se bouři.

Foto: Profimedia.cz

Krokodýl

Článek

Neobvyklý jev byl nedávno zaznamenán na krokodýlí farmě Koorana v australském teritoriu Queensland. Ta leží poblíž leteckého výcvikového prostoru Shoalwater Bay, a tak se kolem ní různé dopravní prostředky ve vzduchu pohybují docela často.

Když se však před pár dny vojenský transportní vrtulník Chinook spustil o něco níže, než létá obvykle, protože si posádka chtěla krokodýly vyfotit, nastalo něco, co všichni popisují jako krokodýlí orgie. „Všichni samci se zvedli a řvali k obloze, a když vrtulníky odletěly, pářili se jako šílení,“ popsal majitel farmy John Lever.

Populárně vědecký server IFL Science podotýká, že podobné chování se u krokodýlů projevuje poté, co se oblastí přežene bouře. Vysvětluje se to tím, že v tomto případě si krokodýli myslí, že nastává období dešťů, což je doba, kdy se páří obvykle.

Indonéský rybář se již 26 let kamarádí se čtyřmetrovým krokodýlem

Koktejl

U vrtulníků však racionální zdůvodnění zatím chybí. Existují dvě hlavní hypotézy, přičemž jedna pracuje s tím, že zvuk velkých létajících strojů krokodýlům připomíná zvuky, které v pářícím období vydávají oni sami, a ty pak do „správné nálady“ uvedou i další samce.

Druhá teorie pak předpokládá, že nízkofrekvenční zvuky velké helikoptéry mohou krokodýli vnímat jako projev blížící se bouřky, tedy přeneseně opět období dešťů. Nízká letová hladina chinooku pak mohla toto působení zesílit, a proto tedy zvířata mohla reagovat tak živelně.

Případný podrobnější průzkum tohoto jevu však bude muset ještě chvíli počkat, protože období dešťů, tedy standardní krokodýlí sezona lásky, v Austrálii začíná zrovna v současné fázi roku. Samci tak budou velmi aktivní i takříkajíc od přírody, a další pokusy s vrtulníky by tedy byly zcela neprůkazné.

Panenské početí: vědci zaznamenali první případ samobřezosti u krokodýlů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám