Hlavní obsah

Harry a Meghan získávají Američany na svou stranu

Po odvysílání dokumentu o princi Harrym a vévodkyni Meghan se především v Británii objevila řada kritiků, popularita „odpadlického páru“ se na ostrovech propadla, naopak zbytku královské rodiny stoupla. Jenže nemusí jít o fiasko, jak se řada lidí domnívá. Jak připomíná deník Guardian, Harry s Meghan cílili zejména na americké publikum a tam bodují.

Foto: Profimedia.cz

Harry a Meghan v dokumentu od Netflixu

Článek

Dílo Harry a Meghan od Netflixu není dokument v pravém slova smyslu. V šesti hodinách odvysílaného materiálu nezazní ani jeden hlas dívající se na vše z opačné strany, totiž královské rodiny nebo alespoň zastánců královské rodiny. To však ale ani nebyl úmysl tvůrců, cílem bylo změnit narativ jejich příběhu.

„Kdo z toho vyšel vítězně?“ ptá se ve svém komentáři pro Guardian Alaina Demopoulosová. „To záleží, odkud se díváte,“ odpovídá si vzápětí. Zatímco v Británii je vévodkyně Meghan viděna bezmála jako zrádkyně, americké publikum vidí emotivní příběh s podtónem rasové problematiky.

Řada Afroameričanů pak uvidí paralely mezi příběhem Meghan a svým vlastním. Sloupkařka deníku New York Times Salamisha Tilletová uvedla, že Meghanina poznámka o tom, že „se tak moc snažila“, a přesto jí nebylo dovoleno uspět, zní jako „frustrující povědomý refrén“, který zná mnoho žen jiné barvy pleti.

V podobném tónu se nesly i další a další komentáře a je jasné, že dokument rozehrál v řadě amerických posluchačů zejména z řad liberálů ty správné struny. Britská žurnalistka Ayesha Hazariková uvedla pro americkou televizi CBS, že „Harry a Meghan představují novou generaci, kterou utlačuje rasismus maskovaný za tradiční hodnoty“.

Harry s Meghan chtějí od Paláce omluvu za to, jak s nimi zacházeli

Koktejl

Britská média se soustředí na to, co na prince Harryho křičel princ William během schůzky o dalším pokračování Sussexových v královské rodině, a komentátoři v čele s Piersem Morganem a Jeremym Clarksonem ostře kritizují zejména vévodkyni Meghan. Popularita Harryho a Meghan na britských ostrovech rapidně klesá.

„Záleží ale na britské reakci?“ ptá se Demopoulosová. „Sussexovi zaměřili své PR úsilí na americkou půdu, což dává smysl vzhledem k jejich domovu v enklávě celebrit v kalifornském Montecito,“ píše dál Demopoulosová. Dodává, že v rámci rozsáhlého rebrandingu značky – a jména prince Harryho a vévodkyně Meghan rozhodně značkou jsou –, který kromě dokumentu zahrnuje i vydání Harryho pamětí a připravovaný Meghanin podcast Archetypy, pár doufá přesně ve vykreslení obrazu, který poskytují americká média.

Ne všechna samozřejmě. Kritika se objevuje v médiích typu Fox News, kde naopak vystupují odpůrci páru. S trochou nadsázky by však bylo možné říci, že odvysílání dokumentu je „win-win“ situace pro všechny zúčastněné. Odhlédneme-li od rodinného dramatu a poškozených rodinných vazeb, královské rodině po odvysílání dokumentu narostla popularita na Britských ostrovech, Harrymu a Meghan pro změnu v USA.

Harry s Meghan chtějí od Paláce omluvu za to, jak s nimi zacházeli

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám