Hlavní obsah

Fantom Vídně po roce dopaden. Taxikář cílil na luxusní hodinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po roce pátrání dopadla rakouská policie taxikáře, jenž se zaměřoval na opilé a dobře oblečené klienty, aby je okrádal o luxusní hodinky. Na kontě má nejméně 39 zákazníků, kterým způsobil celkovou škodu 600 tisíc eur (14,7 mil. Kč). V průměru to vychází na zhruba 15 385 eur (377 tisíc Kč) na jedny ukradené hodinky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupkyně Nina Buseková podle listu Die Presse identifikovala podezřelého jako 33letého tureckého občana žijícího ve Vídni. Otec tří dětí měl k provozování živnosti řádné povolení. Nyní mu hrozí desetileté vězení, přičemž využil svého práva nevypovídat.

Vykutálený taxikář kriminalistům dlouhé měsíce unikal, ale minulý týden sklapla past. Policisté podle výpovědí prvních okradených klientů vypozorovali, že řidič je aktivní hlavně v noci v centru metropole, kde si vybíral klienty, většinou muže, v podnapilém stavu.

Obcházel noční podniky a oslovoval jejich hosty, jestli nepotřebují odvoz, nebo zda si neobjednali taxi. Částečně mu to vycházelo, protože někteří na auto opravdu čekali.

V domnění, že „jejich“ taxi právě přijelo, nastoupili a nechali se odvézt. Až po vystoupení z auta nebo po vystřízlivění zjistili, že hodinky jsou pryč. Když se obrátili na policii, moc si toho o řidiči a jeho autě už nepamatovali.

První okradený zákazník se vyšetřovatelům ozval loni v létě – a letos na jaře, kdy kriminalisté věděli už o 22 případech, se řádění taxikářského fantoma prahnoucího po luxusních hodinkách dostalo i do médií. V červnu pak vyšetřovatelé na základě útržkovitých indicií vytipovali podezřelého a začali jej sledovat.

Následující měsíc se pátrání na ještě zadrhlo, protože sledovaný řidič odjel na dovolenou. I to nakonec policisty utvrdilo, že sledují toho pravého, protože v době, kdy byl mimo Vídeň, se nepřihlásil žádný okradený zákazník.

Poté policisté taxikáře znovu sledovali, a když zpozorovali, jak podle známého vzorce nabírá klienta, tušili, že pachatele konečně dopadnou. Zákazník během jízdy usnul na zadním sedadle, načež řidič na chvíli zastavil na jednom parkovišti, než pokračoval v další jízdě a zákazníka vysadil.

„Nebylo to snadné, protože podezřelý jel místy jen dvaceti- až třicetikilometrovou rychlostí,“ popsal podle listu Der Standard noční akci vyšetřovatel Andreas Lang.

Když podnapilý klient vystoupil z vozu, policisté zasáhli. Nejprve se zákazníka zeptali, zda mu nechybí hodinky, a když řekl, že ano, prohledali řidiče. V jeho kapse pak lup našli. V taxikářově bytě pak kriminalisté zajistili další drahé hodinky, které taxikář nestačil rozprodat.

Po zveřejnění informace o dopadení řidiče taxi a jeho fotografie se policii přihlásilo dalších více než 20 poškozených, potvrdil v pondělí mluvčí vídeňské policie Philipp Hasslinger.

Češka kradla ve Vídni prádlo. Daleko neutekla, lup se ale nenašel

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám