Hlavní obsah

Fanoušci konspiračních teorií onemocněli po velké konferenci. Jsou si jistí, že to byl antrax

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivci konspiračních teorií rádi upřednostňují vysvětlení, které je sice složitější, v jejich představách se však jeví jako to logičtější. Posledním příkladem může být konference ReAwaken America, na kterou se do Dallasu sjeli neočkovaní příznivci nejrůznějších teorií – od Ploché země až po QAnon. Po schůzce jich několik dostalo teplotu, kašel a dušnost. Jednomu z jejich vůdců je vše jasné: byli otráveni bakterií antraxu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obří konference, které se účastnily tisíce lidí, se v Dallasu odehrála 10. až 12. prosince. Drtivá většina z nich patří k odmítačům očkování, někteří popírají samotnou existenci onemocnění covid-19.

U několika lidí, kteří v jednu chvíli seděli v odpočinkové místnosti, se podle vyjádření tvůrce krajně pravicového podcastu Conservative Daily Joe Oltmanna projevilo onemocnění, které provázela teplota, kašel a dušnost.

Otrava antraxem se může tímto způsobem v počátečních fázích projevovat, ovšem  příznaky tohoto typu provází spoustu běžnějších onemocnění a také covid-19, jehož nárůst zaznamenává řada zemí včetně USA.

Antrax – sněť slezinná
Choroba způsobená bakterií Bacillus anthracis. Primárně se jedná o onemocnění zvířat, bakterie však může způsobovat těžké onemocnění i u člověka. Díky tomu, že se bakterie snadno kultivuje a spory dlouho vydrží, je antrax používán jako biologická zbraň. Prokazatelně ji použila japonská armáda během druhé světové války v Číně. USA vyráběly biologické zbraně na bázi antraxu do roku 1972, kdy byla podepsána Úmluva o zákazu biologických zbraní. Sovětský svaz tyto zbraně vyráběl i poté. Antrax je často zmiňován jako teroristická zbraň, opět pro jednoduchost použití. Krátce po 11. září došlo k rozesílání tzv. antraxových dopisů, které byly rozeslány politikům či novinářům. Nakazilo se celkem 17 lidí, 5 z nich zemřelo.

„Je šance zhruba 99,9 procenta, že to byl antrax,“ uvedl Oltmann ve svém podcastu minulý týden. Prohlásil, že je „nemocný“, ale dodal, že jeho symptomy nemusí odpovídat zcela přesně, protože zrovna užívá antibiotikum doxycyklin. Prý kvůli tomu, že si nedávno poranil nohu šípem při nehodě v bratrově garáži.

Nejhůř je na tom vynálezce čtečky kódů ve tvaru kočičky

Jeho přítel Jovan Pulitzer prý trpí vážnějšími příznaky. Pulitzer je konspirační teoretik, který se podílel na falešném přepočítávání hlasů v Arizoně po loňských volbách a propagoval později spolehlivě vyvrácenou myšlenku, že do Arizony byly přivezeny z Asie krabice s falešnými hlasovacími lístky.

Virus vyrobili a vakcíny škodí lidem. Aspoň jedné konspirační teorii věří většina Slováků

Evropa

Rovněž je vynálezcem, ovšem ve známost vešel pouze svou čtečkou čárových kódů ve tvaru kočičky CueCat, která byla v roce 2000 v nadsázce vyhlášena časopisem TIME jedním z 50 nejhorších vynálezů všech dob.

To mu nicméně nezabránilo, aby o sobě před arizonským senátním výborem netvrdil, že je expertem na rozpoznávání vzorců a vynálezcem, jenž stojí za „zhruba 12 miliardami zařízení po celém světě“. To by z něj dělalo většího technologického titána, než jsou firmy Google či Apple.

Oltmann tvrdí, že se u Pulitzera projevily mnohem horší obtíže a není možné ho kontaktovat. Těžce nemocný vynálezce ovšem čile publikuje na svém twitterovém účtu.

Fámy o antraxu 

Oltmannovo tvrzení rychle převzali ostatní konspirační teoretici a legenda začala žít vlastním životem. Na internetu koluje video z konference se spuštěným vyráběčem mlhy. Lidé píší, že to je způsob, jakým byli Oltmann a ostatní otráveni antraxem. Takto rozprášeným antraxem by se ale zcela jistě nakazilo podstatně více lidí než jen ti v salonku pro účinkující.

Příznivec QAnonu zastřelil své malé děti harpunou. Bál se, že se promění v monstra

Zahraniční

Ani mezi konspiračními teoretiky nepanuje shoda. Organizátor celé akce Clay Clark označil tato tvrzení za fámy. Moderátorovi jiné krajně pravicové internetové talk show Stewu Petersovi řekl, že není členem Iluminátů a že dotyčný stroj na výrobu mlhy byl prostě jen vyráběč mlhy. Jak upozornil například server Vice, nikdo dosud nenadhodil teorii, že by mohlo ve skutečnosti jít o covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám