Hlavní obsah

Dva z pěti Američanů věří na duchy a démony, každý pátý se s nimi údajně setkal

Nedávný průzkum společnosti YouGov, která se zabývá výzkumem veřejného mínění a analýzou dat, ukázal, že přes 40 procent Američanů věří v existenci duchů a démonů. Z průzkumu dále vyplývá, že Američané věří i na vlkodlaky či upíry.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Konec října je zejména v anglosaských zemích spojený s Halloweenem. Při té příležitosti udělala britská společnost průzkum na vzorku 1000 dospělých Američanů napříč společenským spektrem.

Z výsledku vyplývá, že 43 procent dotázaných věří v existenci démonů, dalších 18 procent si pak není jistých. Podobná čísla se týkají i duchů, na které věří 41 procent respondentů a 20 procent si není jistých. Existenci těchto „tvorů” tedy popírá 39 procent dotázaných.

Ukazuje se, že na nadpřirozené síly věří častěji ženy než muži, určitou roli pak hraje i vzdělání. Platí, že na démony a duchy věří častěji méně vzdělaní lidé. Ovšem i mezi vysokoškoláky s ukončeným postgraduálním studiem je 28 procent těch, kteří na duchy věří.

Sto dní života Britové stráví volbou televizních pořadů

Koktejl

Kromě démonů a duchů se výzkum týkal i dalších nespecifikovaných nadpřirozených stvoření, jejichž existenci věří 38 procent dotazovaných, devět procent pak věří na vlkodlaky a o procento méně na upíry.

Zajímavá je také statistika, ze které vyplývá, že každý pátý Američan se setkal s duchem osobně. Tři procenta dokonce na vlastní kůži zažili setkání s upírem a čtyři procenta s vlkodlakem.

Z výsledků dále vyplývá, že častěji na nadpřirozená stvoření věří republikáni (51 procent), u nezávislých je to 46 procent, zatímco u demokratů 34 procent. Výsledky průzkumu dopadly velmi podobně jako v roce 2019, kdy počet Američanů věřících na duchy a démony byl ještě zhruba o 2-3 procenta vyšší.

Anketa

Věříte na existenci nadpřirozených stvoření?
Ano, na všechny
27 %
Ano, ale pouze na duchy a démony
8,5 %
Nejsem si jistý
14,5 %
Leda snad na čerty a vodníky
7,3 %
V žádném případě
42,7 %
Celkem hlasovalo 6886 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám