Hlavní obsah

Devatenáctiletá Britka vypadá kvůli vzácné poruše na čtyři. Trpí jí jako jediná na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fareham

Dannia Shabbirová z britského Farehamu vypadá, jako kdyby jí byly čtyři roky. A vždycky tak působit bude. Přitom jí je 19 let, dvacetiny oslaví v dubnu. Jako jediná na světě trpí totiž vzácnou genetickou poruchou, píše britský list The Mirror.

19letá dívka vypadá na čtyři roky. A vždy budeVideo: AP

 
Článek

Hned po narození si lékaři všimli, že je holčička odlišná. Měla nižší porodní hmotnost, tělesnou teplotu i hladinu cukru v krvi.

Diagnostikovali u ní chromozomovou translokaci, vzácný genetický fenomén, při kterém dojde k výměně odlomených segmentů dvou chromozomů.

Její matka, 56letá Aleisha, příběh své dcery zveřejnila, aby zvýšila povědomí o jejím vzácném hendikepu.

„Genetikové řekli, že byly zaznamenány čtyři takové případy na celém světě, všichni to byli chlapci a ona je první dívkou. Chlapci nepřežili a oni nevěděli a stále nevědí, co bude s Danniou dál,“ řekla Mirroru.

Foto: AP

19letá dívka vypadá na čtyři roky. A vždy bude

Nepochopení od okolí

Dannia váží ve svém věku pouhých 17 kilogramů. I přesto, že nemluví ani nechodí, je prý šťastnou a pohodovou teenagerkou. Její matku však trápí reakce cizích lidí, kteří nevědí, co její dceři je. „Je těžce postižená a nemůže chodit ani nic jiného,“ popisuje Aleisha.

Svou dceru vozí na invalidním vozíku, který připomíná kočárek. To je pro řadu lidí trnem v oku.

„Vystoupíme z auta a vezmeme si její verzi invalidního vozíku a pak nás slovně napadnou lidé, že tam nemáme parkovat,“ dodala s tím, že jí vadí i to, že na ně lidé zírají a natáčejí je.

Dívka velmi ráda cestuje, problémy je ale provázejí někdy i v letadle. Například z letu do Maroka byla dvojice vykázána.

Přesto, že měla Dannia potvrzení, že musí sedět matce na klíně, kvůli jejímu věku to aerolinky zakázaly. Zároveň ale odmítly, aby seděla na samostatném sedadle, protože na to byla příliš malá.

I tak ale rodina hodně cestuje a Danniu bere všude s sebou. Jejím nejoblíbenějším místem na světě je podle matky bazén v Dubaji. Dívka má totiž o stupeň nižší tělesnou teplotu a dělá jí dobře teplo.

Dvouletý Vincent se potýká se vzácnou poruchou metabolismu. V Česku ji mají jen dva pacienti

Děti

Reklama

Související témata:
Dannia Shabbir

Výběr článků

Načítám