Hlavní obsah

Delfín marně hledal partnerku u francouzské pláže, starosta kvůli tomu zakázal koupání

Na pláži městečka Landévennec na západě Francie platil týden zákaz koupání a potápění kvůli přítomnosti delfína skákavého. Radnice měla obavy, že by se třímetrový delfín, který dostal přezdívku Zafar, mohl pokoušet o kontakt s lidmi. Měl totiž právě období páření a neměl na blízku partnerku. V pondělí byl zákaz zrušen poté, co přítulný delfín opustil vody kolem Landévennecu, napsal web televize franceinfo.

Foto: Profimedia.cz

Delfín skákavý (ilustrační foto)

Článek

Zvíře bavilo návštěvníky místní pláže několik týdnů, když však přišlo období páření, začalo se k lodím a plavcům příliš přibližovat. Podle franceinfo si někteří lidé přišli na radnici stěžovat a starosta Roger Lars vydal zákaz koupání poté, co Zafar nabral na nos jednu plavkyni a vyzvedl ji nad hladinu.

„Vyhlásil jsem tento zákaz kvůli bezpečnosti lidí,“ řekl starosta Lars. Právník Erwan Le Cornec z nedalekého města Quimper však médiím řekl, že si proti „přehnané“ reakci bude stěžovat u správního soudu.

„Kolik jsme měli ve Finistère (departement na západě Bretaně – pozn. ČTK) nehod s delfíny za dobu, co naše dva druhy žijí jeden vedle druhého? Žádnou,“ řekl Le Cornec.

Podle franceinfo se však velcí samotářští delfíni jako Zafar mohou zachovat nepředvídatelně. „Ačkoli se zákaz někomu může zdát přehnaný, přírodovědci doporučují v přítomnosti těchto vodních savců postupovat s co největší opatrností,“ napsal server francouzské televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám