Hlavní obsah

Čuník už se do bytu v Brně nevešel, tak putoval do zoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jí rok a půl, váží téměř třicet kilo a až dosud žila v brněnském bytě u svých majitelů. Řeč je o minipraseti göttingenském jménem Roxy. Malé selátko, které si majitelé pořídili jako domácího mazlíka, ale vyrostlo a několikapokojový byt mu začal být malý. Proto se rozhodli věnovat ho táborské zoologické zahradě.

Čuník RoxyVideo: Novinky

 
Článek

„Tento druh prasat je velmi učenlivý, zvládne například základní povely jako pes, umí chodit na vodítku, a dokonce se naučí vykonávat potřebu na jednom místě. Dožívá se až patnácti let a v dospělosti váží kolem padesáti kilogramů,“ řekl Filip Sušanka, mluvčí táborské zoo. Roxy je v táborské zoo teprve několik týdnů a její kouzlo poznává s ošetřovatelkou. S tou chodí po areálu na vodítku a seznamuje se s ostatními zvířaty. Oblíbila si velbloudy, kozy i lamy.

Prase göttingenské se vyznačuje malým vzrůstem a velmi dobrým zdravotním stavem. Bylo vyšlechtěno v 60. letech 20. století a stál za ním německý institut pro množení zvířat a genetiku spadající pod univerzitu v německém Göttingenu. Druh vznikl křížením minnesotských miniprasat, vietnamských prasat a běžných domestikovaných německých prasat. Göttingenská miniprasata se v poslední době stávají oblíbeným domácím mazlíčkem, a to i u alergiků. Než si ho ale každý pořídí, měl by mít na paměti, že i když je malého vzrůstu, v dospělosti váží i půl metráku.

Extrémně tlusté prase na Floridě úřady odebraly chovatelce, čeká ho dieta

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám