Hlavní obsah

V Lovosicích upekli 13kilogramovou tatranku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do České knihy rekordů míří obří tatranka. Třináctikilogramovou oplatku vyrobila ručně bývalá zaměstnankyně továrny v Lovosicích na Litoměřicku, která se kvůli tomu vrátila do práce. Je totiž jediná, která to umí. Na dílo, které se předvede, přeměří, zváží a sní v sobotu v Litoměřicích, padlo 3,5 kilogramu mouky a skoro kilogram čokoládové polevy.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Do České knihy rekordů míří třináctikilogramová tatranka. Marie Horáková se kvůli tomu vrátila do práce.

Článek

„Nejnáročnější je manipulace, musím si hlavně dávat pozor, abych křehký velký plát nerozlomila,“ řekla dvaasedmdesátiletá Marie Horáková. Pláty pro maxi tatranku ve firmě Mondelez upekli stejně jako pro běžné malé tatranky. Rozměry jsou dané, a to 680 krát 272 krát 105 milimetrů. Až následně se pláty řežou na menší kousky.

Zatímco v tradiční malé oplatce je jich pět, v té obří je to 25 plátů. Jedna maxi oplatka tak odpovídá 240 kusům běžných tatranek, řekl výrobní inženýr Roman Kozák.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Obří tatranka

V Lovosicích už dříve obří tatranku vyrobili, pokaždé ji dělala Marie Horáková. „Důležité je rovnoměrně rozetřít náplň. Jeden den se musí namazat, pak se nechá ztuhnout a druhý den se zakrojí do potřebných rozměrů a potře čokoládou,“ uvedla.

V minulosti velkou oplatku dostali významní partneři nadnárodní firmy. „Teď jsme se rozhodli ji nechat zapsat do knihy rekordů. Stane se tak v sobotu a krájet se pak bude jako dort, ochutnat může každý,“ uvedl Kozák. Sám si na sušenkách a oplatkách rád smlsne. „No já také, moc ráda,“ doplnila Horáková.

V obří tatrance je kromě mouky a polevy 4,3 kilogramu vody, která se odpaří při výrobě plátů, 2,9 kilogramu rostlinného tuku, 2,6 kilogramu cukru a 1,2 kilogramu tvoří mléčné komponenty.

Nejdražší zmrzlina na světě je sice výjimečná, jedna porce ale stojí víc než celá letní dovolená

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám