Hlavní obsah

Čtyři lidé ze sta slyší hlasy, někdy i celý život

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANCHESTER

Šokující zprávu přinesli psychologové z Británie, podle nichž čtyři procenta z nás slyší hlasy. A většina s nimi prožije život, aniž to považuje za problém vhodný k řešení u psychiatra. Jen menšina naslouchajících hlasům z neznáma je postižena natolik, že skončí v léčebně.

Článek

Psychologové jsou šokováni, netušili, že s hlasy v hlavě žije tolik lidí, aniž by jim tento stav činil potíže. Experti z University of Manchester se snaží pochopit, proč jsou jedinci slyšící hlasy se svým stavem spokojení a nevyhledají pomoc odborníka.

V lékařských kruzích je považován tento stav za typický symptom psychické choroby. Jenže nizozemští odborníci již dříve zjistili, že v populaci je podobných případů mnohem více, než lékaři tušili, a že tito lidé žijí spokojeně, třebaže jim stále hlasy něco našeptávají.

"Zjistili jsme, že mnoho jedinců v populaci slyší hlasy, ale nikdy necítí potřebu vyhledat odbornou pomoc. Někteří kolegové se dokonce domnívají, že je mezi námi více těch, kteří hlasy slyší a pomoc nevyhledají, než těch, kteří psychiatrickou pomoc potřebují," tvrdí Aylish Campbellová, klinická psycholožka z Manchesteru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám