Hlavní obsah

Čtrnáctimilionové spaní. Toto je nejdražší sériově vyráběná postel na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha-Vinohrady

V průměru prospí člověk třetinu svého života. Mít dobrou postel i matraci je proto důležité. A jsou tací, kteří za ně neváhají utratit horentní sumy, dokonce až 14 milionů. Tolik v současnosti stojí pravděpodobně nejdražší sériově vyráběná postel na světě. Ta je nyní k vidění v Praze, natočit si ji zajel i štáb Novinek.

Čtrnáctimilionové spaní. Toto je nejdražší sériově vyráběná postel na světěVideo: Novinky

 
Článek

Ročně se těchto postelí prodá několik desítek a prvního majitele si luxusní lůžko našlo i v Česku.

Postel a matrace z dílny značky Hästens ve specifickém designu byly původně navrženy pro kanadského umělce Drakea. K návrhu celého svého domu včetně lůžka si zpěvák a rapper přizval světoznámého designéra Ferrise Rafauliho. Ten se specializuje na luxusní produkty.

„Vždycky chce ze všeho udělat unikátní kousek, a tak pozměnil i tuto postel do unikátní podoby,“ vysvětluje odborník na spánek a zástupce značky v Česku Karel Vágner.

Chudobou je ohrožen až milion lidí, pomůže potravinová sbírka

Ekonomika
Foto: Novinky

Nejdražší sériově vyráběná postel je k vidění v Praze

Dnes si už produkt zvaný Grand Vividus mohou pořídit i další zájemci. Musí si však na Rafauliho design, viditelný například na látce s typickými koníky v kostkách, připravit nemalý obnos. „Není to úplně levná záležitost, postel stojí 560 tisíc eur, což je přibližně 14 milionů korun,“ počítá Vágner.

Každý kus je podle něj do detailu pečlivě zpracovaným dílem. „Smí ho vyrábět jen několik nejlepších řemeslníků a všechno dělají ručně. Je to opravdu náročné, vyrobit jeden kousek trvá 600 hodin,“ vysvětluje Vágner.

Při výběru matrace věřte svému pocitu

Bydlení

Madlo z rejnoka

Postel s rozměry 180 × 210 cm je potažená mohérem, popelínem či kůží a doplňují ji kovové prvky z mosazi. Na výplň jsou použity koňské žíně, bavlna a vlna, které mají podle výrobců zajistit ono výjimečné pohodlí a kvalitní spánek. A nejde také o žádného lehkého drobka, lůžko váží téměř 600 kilogramů a pro přenos jsou potřeba minimálně čtyři statní stěhováci.

Foto: Novinky

O design se postaral Ferris Rafauli

„Jedním z unikátních detailů je madlo z rejnočí kůže. Je to nejtvrdší kůže na světě a zajímavostí je, že když se toto madlo vyřezává, tak se spotřebuje asi padesát nožů. Ty nože se tupí a musejí je neustále měnit, aby práci dokončili,“ zmiňuje Vágner jednu z perliček.

Za měsíc zvládnou ve švédské dílně zhotovit jen dva kusy, poptávka je však podle Vágnera překvapivě mnohem větší. Za dva roky, kdy je produkt na trhu, se prodalo asi 80 kusů. „Nemysleli si, že ta poptávka bude tak velká. A tak se řeší, jak dohnat tu frontu, která vznikla, kapacity na výrobu jsou velmi omezené,“ říká.

Foto: Novinky

Jedno z madel z rejnočí kůže

Zájemce si stylová postel našla i v Česku. Kus v šedém odstínu, který je v současnosti k vidění v showroomu značky na pražských Vinohradech, na jaře zamíří na zámek Peruc, kde bude fungovat luxusní hotel.

„Jednáme ještě s dalším českým klientem, a jestli to dopadne, bude to určitě taky zajímavé, ale nechci předjímat,“ naznačuje Vágner.

A možná že bude brzy už tak vysoká cena tohoto typu postele překonána. Ve Spojených arabských emirátech se prý totiž našel zájemce, který si Grand Vividus přeje ještě o něco vylepšit. Třeba místo mosazných detailů chce mít rovnou zlaté.

Na kvalitu spánku má vliv i to, do čeho uléháme

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám