Hlavní obsah

Čínský údržbář neuběhl 5 kilometrů za půl hodiny. Firma ho vyhodila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína je známá řadou bizarností a také řadou bizarních pracovněprávních sporů. Jeden nyní kvůli neoprávněnému vyhazovu vede muž jménem Liu, když ho nejmenovaná firma měla nechat zaběhnout pět kilometrů, na které měl půl hodiny. Když test nesplnil, firma ho vyhodila, protože prý nemá „zápal pro těžkou práci“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu, který se odehrál v červnu loňského roku a o němž minulý měsíc rozhodoval soud pro pracovní záležitosti v čínské městské prefektuře Su-čou, informoval blogerský server Sina News.

Liu absolvoval pohovor do nejmenované firmy na výrobu mechanických součástek na pozici údržbáře 18. června loňského roku. Úspěšně složil praktické zkoušky spočívající ve svařování a řezání plamenem, prošel i lékařskou prohlídkou a 22. června šťastně podepsal pracovní smlouvu.

Hned 25. června později však ředitel jeho oddělení oznámil Liuovi, že se musí zúčastnit firemního běhu pro nové zaměstnance, aniž by mu řekl, na jakou vzdálenost přesně a proč. Nicméně souhlasil. „Jestli nedokážeš běhat, radši zmiz,“ řekl mu člen ostrahy, který stál opodál, ale Liu tomu moc pozornosti nevěnoval.

Muž musí exmanželce zpětně zaplatit za domácí práce. Dělá to pět milionů

Koktejl

V den závodu panovalo čtyřicetistupňové vedro a Liu byl schopen uběhnout jen pár koleček. Po osmi stech metrech se mu neudělalo dobře a začala se mu točit hlava. Liu proto nechal běh během a raději se vrátil do dílny znovu pracovat.

Druhý den mu ale bylo oznámeno, že v rámci zkušební doby neprokázal patřičné kvality, a dostal vyhazov. „V našich předpisech skutečně existuje pravidlo, že noví zaměstnanci musí v rámci vojenského výcviku absolvovat běh na 5 kilometrů za 30 minut,“ uvedla později společnost u soudu.

Liu nicméně v žalobě tvrdil, že ho společnost o fyzických testech neinformovala a ve smlouvě nic takového nestálo, tudíž byl jeho vyhazov nezákonný. A soud mu dal za pravdu. Liuovi přiřkl jím požadovaných 6700 čínských jüanů (zhruba 20 tisíc korun) jako kompenzaci a 300 jüanů (zhruba 900 korun) coby mzdu za tři odpracované dny.

Učitelka nechodila 20 let do práce. Teď se chce bránit, protože ji vyhodili

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám