Hlavní obsah

Chudé sibiřské město pořídilo jolku třikrát dražší než mají v Kremlu

Novinky, tcs

Obrovské pobouření vyvolal mezi obyvateli sibiřského města Kemerovo nový novoroční strom, který zakoupila tamní radnice. Umělý strom totiž stál 18 milionů rublů (zhruba 6,5 milionů korun), což je třikrát více než strom, který pořídili v Kremlu.

Foto: Profimedia.cz

Nový strom na náměstí města Kemerovo pobouřil svou cenou místní obyvatele.

Článek

Místo, aby se stal symbolem oslav Nového roku, umělý strom v průmyslovém městě Kemerovo vnímají jeho obyvatelé spíše jako symbol korupce. Dvacet pět metrů vysoký strom vyrobený z oceli a opatřený 239 tisíci LED svíčkami je podle místních obyvatel absurdně drahý.

„Lidé tady nežijí, ale jenom přežívají. A oni si utratí 18 milionů rublů za strom!“ rozčiloval se na sociálních sítích jeden z obyvatel města Roman Chabibulin. „Je to stejně stupidní, jako pořídit dítěti nový iPhone, když přitom nemá co jíst,“ přisadil si další.

Starosta města nákup stromu brání. Tvrdí, že nákup nového umělého stromu byl výhodnější než udržování toho starého, jehož oprava by byla příliš nákladná. Cenu obhajuje i ředitel společnosti Sibevrostroj, která strom dodala, Andrej Zorin.

V sibiřském městě natřeli sníh na bílo. Aby nebyl ošklivý

Koktejl

Žádný stromek, ale multimediální zařízení

„Tento produkt nemůže být nazýván stromem. Je to high-tech multimediální komplex, který jako strom vypadá,“ uvedl Zorin pro agenturu Interfax.

Většina lidí ho však chápe jako symbol korupce. Alexandr Juščenko, mluvčí komunistické strany uvedl, že „tento strom je pouze součástí celého systému, našeho národního problému – korupce.“

Zdobení tradiční jolky, což může být smrček či jedlička, zavedl svým výnosem z roku 1699 Petr Veliký, který tento zvyk odpozoroval při svých cestách po Evropě. Původně se jolkou vítal příchod Vánoc, v Sovětském svazu však nebylo pro křesťanské svátky místo, a jolka je nyní pevně spojena s oslavou příchodu Nového roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám