Hlavní obsah

Chraňte vyobrazení vůdců, vyzvala Severní Korea před tajfunem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea v rámci příprav na tajfun Khanun vyzvala všechny občany, aby chránili vyobrazení severokorejských vůdců. Západní média připomínají, že za poškození portrétů tří komunistických prezidentů hrozí v zemi dokonce smrt.

Foto: Profimedia.cz

Bývalí severokorejští vůdci Kim Ir-sen a Kim Čong-il

Článek

Tajfun Khanun ve čtvrtek silně zasáhl Jižní Koreu a očekávalo se, že v pátek se přesune i na území Severní Koreje, kde by mohl napáchat značné škody i v hlavním městě Pchjongjangu. Korejská strana práce proto prostřednictvím stranických novin Rodong Sinmun vyzvala občany, aby se na příchod tajfunu připravili.

List Severokorejce mimo jiné vyzval, že by se měli „v první řadě zaměřit na zajištění bezpečnosti“ vyobrazení současného vůdce Kim Čong-una, jeho otce a předchozího prezidenta Kim Čong-ila a jeho dědečka a „otce zakladatele“ Severní Koreje Kim Ir-sena.

Severní Korea nutí ženy změnit si jméno

Koktejl

Lidé tak mají chránit velké množství portrétů, soch, mozaik a dalších děl vyobrazujících severokorejské vůdce, jež jsou v zemi takřka všudypřítomná.

Server The Guardian s odkazem na web NK News připomíná, že portréty Kim Čong-ila a Kim Ir-sena visí ve všech severokorejských kancelářích a za jejich poškození hrozí dokonce až trest smrti, a to i v případě, že k němu dojde neúmyslně či náhodně.

Nejdřív vůdci, potom úroda

„Nezapomínejme, že Severní Korea je mimo jiné také teokratický stát,“ vysvětlil na stránkách NK News profesor Andrej Lankov z jihokorejské univerzity Kookmin. „Tyto sochy a portréty tak jsou vlastně posvátné náboženské symboly. A každé náboženství očekává, že jeho stoupenci budou ochotni zemřít, nebo alespoň trpět, aby zachránili posvátné předměty,“ rozvinul Lankov svou myšlenku.

Ale strana a vláda myslí i na další potenciální škody, které by tajfun mohl napáchat. The Guardian uvádí, že podle severokorejských státních médií dostali členové strany a příslušníci armády příkaz připravit protipovodňová opatření a zachránit úrodu.

Tento úkol však nebude lehké splnit. V zemi je totiž velmi slabá infrastruktura a v minulosti také došlo k divokému odlesňování, kvůli němuž jsou dnes velké oblasti povodněmi ohrožovány mnohem více než dříve.

Batole v Severní Koreji skončilo s celou rodinou v pracovním táboře, protože u nich našli Bibli

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám