Hlavní obsah

Severní Korea nutí ženy změnit si jméno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejské úřady začaly podle posledních informací vytvářet nátlak na ženy, které se jmenují stejně jako dcera vůdce Kim Čong-una. Dále tím sílí spekulace o jejím nástupnictví v čele země.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un s dcerou Ču-e

Článek

Severokorejské státní instituce začaly podle několika zdrojů nutit ke změně jména ženy a dívky, které se jmenují Ču-e. Tak se totiž jmenuje také dcera vůdce Kim Čong-una a podle listu South China Morning Post tím stát chce zvýraznit její výjimečnost, a dokonce kolem ní vybudovat i jakousi mystickou auru.

Rádio Svobodná Asie přišlo s tvrzením nejmenovaného zdroje, podle nějž úřady v jedné ze severních provincií již povolaly ženy se jménem Ču-e, aby se oficiálně přejmenovaly. Jendou z nich byla i dvanáctiletá dívka. „Oddělení evidence obyvatel si zavolalo její rodiče a donutilo je změnit dívce jméno i rodný list,“ uvedla rozhlasová stanice.

Podobné případy jsou hlášeny i z dalších částí země. Podle jiného zdroje například bezpečnostní oddělení ve městě Pchjongsong vydalo interní příkaz ústřední vlády, podle kterého se všechny ženy se jménem Ču-e musejí přejmenovat do týdne.

Bomba, pistole, družice. Taková jména mají mít v Severní Koreji nejen děti

Koktejl

Ačkoliv se toto nařízení může zdát naprosto bizarní, v Severní Koreji nejde o úplnou vzácnost. South China Morning Post upozorňuje, že v zemi bylo již v minulosti zakázáno používat jména, která nosili předchozí vůdci.

Na konci minulého roku se pak objevily informace, že vláda nařídila rodičům, aby svým dětem dávali vlastenecká a uvědomělá jména. Jiná jména byla naopak označena za nevhodná a změkčilá.

Snaha o přejmenování severokorejských žen dále posiluje tezi, že Ču-e, jejíž věk se odhaduje na devět až deset let, by se v budoucnu měla stát novou vůdkyní této východoasijské diktatury. V poslední době se totiž po otcově boku začíná ukazovat na veřejnosti a před pár dny se objevily také informace, že by Ču-e měla být i na severokorejských poštovních známkách.

Kim opět ukazuje světu malou dceru. Sílí pocit, že bude nástupkyní

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám