Hlavní obsah

Chladil si hlavu u ikonické ženevské fontány. Voda mladíka odmrštila na několik metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako špatný nápad se ukázal pokus dvacetiletého mladíka, který si chtěl zchladit hlavu ve světoznámé fontáně Jet d’eau na Ženevském jezeře, jejíž voda tryská až do výšky 140 metrů. Proud byl natolik silný, že dobrodruha opakovaně odmrštil na několik metrů.

Foto: Profimedia.cz

Ženevská fontána Jet d’eau tryská do výšky 140 metrů

Článek

Podle švýcarského deníku Blick muž překonal bezpečnostní bariéry, přistoupil k trysce, kterou obejmul a přiložil k ní hlavu. Proud jej ale velkou silou odhodil, protože tryskou za sekundu proteče 500 litrů vody rychlostí 200 kilometrů za hodinu.

To nedisciplinovaného mladíka ale neodradilo a po dopadu na podestu se odhodlal k druhému pokusu. Tentokrát jej proud vymrštil do výšky několika metrů, než muž opět dopadl na plošinu, která fontánu obklopuje.

Utrpěl blíže neupřesněná zranění, přesto ale ještě dokázal sebrat síly a skočit do jezera. To už se na člunu blížili policisté, které zalarmovali lidé na pobřeží. Strážci pořádku muže vytáhli na palubu a předali přivolané lékařské záchranné službě, jejíž sanitka pacienta převezla na univerzitní kliniku.

Ženevská policie po incidentu varovala, aby se lidé k fontáně nepřibližovali. „Je to přísně zakázané a riskantní. A kdo tak přesto učiní, musí počítat s postihem,“ zdůraznila mluvčí policie Aline Dardová.

„Génius roku“

Partyzánský kousek mladíka mezitím vyvolal reakce na sociálních sítích. „Rád bych viděl nějaké video. Je to génius roku,“ napsal jeden uživatel. Další spekulovali, že muž „měl asi velkou žízeň“ anebo že mu bylo asi doopravdy velké horko.

Fontána Jet d’eau leží asi 200 metrů od ženevského nábřeží Gustave-Ador a je dominantou města viditelnou při dobrém počasí až z nedaleké Francie. Vybudována byla už koncem 19. století z ryze praktických důvodů – pro uvolňování nadměrného hydrostatického tlaku ve vodovodním potrubí.

Tehdy voda tryskala jen v noci a do výše 30 metrů. Postupně se fontána stala turistickou atrakcí a jedním ze symbolů města.

Agresivní žena se koupala ve fontáně di Trevi a zfackovala zasahujícího policistu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám