Hlavní obsah

Cassini vyslala nejdokonalejší snímek prstence Saturnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nejpodrobnější snímky Saturnových prstenců, jaké kdy byly pořízeny, odeslala na Zemi americko-evropská sonda Cassini. Záběry vůbec poprvé ukazují prstenec B, který dosavadním sondám cestujícím k této planetě nepřišel do zorného pole.

Článek

"Struktura těchto výjimečných prstenců poskytuje nezapomenutelný pohled," řekl Essam Marouf, člen odborného týmu, jež v Národním úřadu pro letectví a vesmír (NASA) vyhodnocuje signály přicházející ze sondy.

Cassini současně poskytla nové poznatky o rozdílech ve složení, struktuře a tloušťce všech sedmi prstenců Saturnu. Prstenec A je velmi plochý, prstenec B je tvořen materiály značně rozdílných druhů a prstenec C je vlnitý. Zatímco prstenec B a vnitřní část prstence A tvoří téměř výhradně částice o průměru přes pět centimetrů, v prstenci C a ve vnější části prstence A se takové částice vůbec nevyskytují. Původ Saturnových prstenců zůstává záhadou. Jejich průměr je tak veliký, že by se nevešly do prostoru mezi Zemí a Měsícem.

Projekt Cassini-Huygens, na němž se podílí NASA, evropská společnost ESA a italská kosmická agentura ISA, byl zahájen v roce 1997. Výzkumná mise s náklady 3,3 miliardy dolarů (asi 80 miliard Kč) je zaměřena na Saturnovy měsíce. Loni 1. června sonda s modulem po sedmiletém letu zaparkovala na oběžné dráze kolem Saturnu.

Letos v lednu mateřská sonda Cassini vypustila modul Huygens, který proletěl mezi prstenci planety a měkce dosednul na povrch jejího největšího měsíce Titanu. Snímky, jež vyslala z jeho mlhami zahaleného povrchu včetně poznatků o jeho atmosféře potvrdily domněnku astronomů, že podmínky na Titanu jsou srovnatelné s podmínkami na mladé Zemi v době, kdy vznikal život.

Reklama

Související články

Saturn ukázal osmý prstenec

Dosud neznámý prstenec Saturnu zachytila na posledních snímcích sonda Cassini. Objev oznámil profesor Carl Murray z londýnské univerzity na středeční...

Prstenec Saturnu hraje tajemnou melodii

Velkolepý prstenec okolo planety Saturn, podobající se gramofonové desce, překvapil vědce. Nepřetržitě totiž vydává melodické zvuky, které poprvé zachytily...

Pátek možná odhalí, co skrývá Titan

V pátek 14. ledna dosedne modul Evropské kosmické agentury Huygens na povrch Saturnova měsíce Titanu. O podmínkách na povrchu nevíme skoro nic, takže...

Výběr článků

Načítám