Hlavní obsah

Saturn ukázal osmý prstenec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dosud neznámý prstenec Saturnu zachytila na posledních snímcích sonda Cassini. Objev oznámil profesor Carl Murray z londýnské univerzity na středeční konferenci v západoanglickém Exeteru.

Článek

Pokud se pás, tvořený podobně jako dosud známých sedm z malých částic pevné horniny a ledových krystalů, plně doformuje, stane se osmým hlavním prstencem kolem druhé největší planety Sluneční soustavy.

Už počátkem září objevili astronomové podobný prstenec kolem Saturnova měsíce Atlas. I když je známo složení těchto útvarů, které kromě Saturnu mají také Jupiter, Uran a Neptun, jejich původ zůstává jen předmětem teorií. K velkému překvapení ale mohou vést dosud neúplná pozorování dalšího dříve neznámého objektu v systému Saturnu.

"Bylo to neuvěřitelné privilegium zahlédnout jej jako první člověk," netajil se pýchou Murray, jenž na snímcích rozpoznal podivný útvar na samém vnějším okraji prstence F. O několik dní později se totiž na dalších snímcích ukázala nápadně stejná skvrna, ovšem na vnitřním okraji prstence.

Úkol pro Cassini

Astronomové pracovně označili každý objekt samostatným jménem, protože představa o měsíci, jenž by svou dráhou křižoval jeden z prstenců planety, nezapadá do žádných teorií. Nový "měsíc", dost pravděpodobně tvořený jen kompaktním shlukem samostatných kusů skal a ker, má průměr jen čtyři až pět kilometrů. Jeho předběžně vypočítaná dráha vede v jednom bodě pouhých 300 kilometrů od známého měsíce Pandory.

Neobvyklý systém Saturnových měsíců má za úkol prozkoumat sonda Cassini. V prosinci vypustí samostatný modul Huygens, jenž má o měsíc později měkce dopadnout na jeden z nich, Titan. Jeví se totiž jako kandidát na existenci prostředí vhodného pro život přinejmenším v primitivních formách.

Reklama

Související témata:

Související články

Saturnovy prstence se prý rozpadají

Z prstenců kolem planety Saturn uniká atomový kyslík. Je to patrné z prvních snímků, jež pořídila sonda Cassini-Huygens, která je od čtvrtka na oběžné dráze...

Prstence Saturnu zazářily na nových snímcích

Vynikající fotografii Saturnu a jeho prstenců v přirozených barvách zveřejnil na svých stránkách americký Národní ústav pro letectví a vesmír. Na snímku, který...

Výběr článků

Načítám