Hlavní obsah

Prstenec Saturnu hraje tajemnou melodii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Velkolepý prstenec okolo planety Saturn, podobající se gramofonové desce, překvapil vědce. Nepřetržitě totiž vydává melodické zvuky, které poprvé zachytily přístroje na sledování rádiových vln a detektory plazmatu na palubě sondy Cassini, která na oběžné dráze okolo Saturnu obíhala v červenci.

Foto: Jiří Bárta

Vynášení Mařeny v Pustkovci

Článek

Tóny jsou vysílány jako rádiové vlny. Don Gurnett z Iowské univerzity se svým týmem pětkrát snížil jejich frekvenci, aby je mohlo zachytit i lidské ucho. Podle svých slov "naprosto užasl", když uslyšel něco jako melodii.

Tóny jsou krátké a obvykle trvají jednu až tři vteřiny, píše na svých internetových stránkách britský vědecký magazín New Scientist. Na rozdíl od éterických klouzavých tónů, spojovaných s dalšími kosmickými procesy, lze v případě Saturnu rozlišit jednotlivé tóny.

Podle vědců vše nasvědčuje tomu, že každý tón je vyvolán nárazem meteoroidu (úlomku hmoty nezemského původu pohybujícího se vesmírem) do částic obíhajících okolo planety, které tvoří prstenec.

Reklama

Související témata:

Související články

Vesmírná sonda se stane satelitem Saturnu

Ve čtvrtek provedla meziplanetární sonda Cassini-Huygens jeden z klíčových manévrů své několikaleté mise k Saturnu: zpomalila z dosavadní rychlost kolem 21...

Saturnovy prstence se prý rozpadají

Z prstenců kolem planety Saturn uniká atomový kyslík. Je to patrné z prvních snímků, jež pořídila sonda Cassini-Huygens, která je od čtvrtka na oběžné dráze...

Prstence Saturnu zazářily na nových snímcích

Vynikající fotografii Saturnu a jeho prstenců v přirozených barvách zveřejnil na svých stránkách americký Národní ústav pro letectví a vesmír. Na snímku, který...

Výběr článků

Načítám