Hlavní obsah

Bývalý prezident Obama se dostavil k výběru do soudní poroty, vybrán ale nebyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident USA Barack Obama splnil svou občanskou povinnost, ve středu se totiž dostavil k výběru do soudní poroty v Chicagu. Ačkoliv nakonec nebyl vybrán, všem zúčastněným jeho přítomnost udělala velkou radost, napsal britský list Telegraph.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Barack Obama se zúčastnil výběru do soudní poroty v Chicagu.Video: Reuters

 
Článek

Ačkoliv Barack Obama momentálně žije ve Washingtonu, v Chicagu stále vlastní dům, a tak byl soudem předvolán právě tam.

Když se k soudu dostavil, okamžitě u zúčastněných vyvolal pozdvižení. „On je úžasný!“ zvolal podle deníku Chicago Tribute jeden z tamních soudních úředníků.

Obama si dokonce udělal čas, aby všechny zúčastněné osobně pozdravil. „Myslel jsem si, že bude spíše zdrženlivý, obešel ale všechny potenciální členy poroty a potřásl si s nimi rukou. Bylo tam asi 220 lidí,“ řekl listu předseda Nejvyššího soudu Tim Evans.

„Po potřesení rukou s bývalým prezidentem jsem se cítila jako kus rozpouštějícího se másla,” svěřila se Kelly Buliková.

Někteří lidé pravděpodobně tušili, že se Obama k výběru členů do soudní poroty dostaví, měli s sebou totiž připravené jeho knihy k podpisu. Bývalý prezident nelenil a všem bez výjimky vyhověl.

Výběru se dříve zúčastnil i George Bush

Obama by byl bezpochyby zkušeným členem poroty, nakonec však nebyl mezi vybranými. „Děkuji všem za to, že se soudní poroty účastníte. Nebo alespoň za to, že o to máte zájem,” pobavil všechny Obama.

Není to poprvé, kdy byl k výběru do soudní poroty vyzván bývalý americký prezident. V roce 2015 dostal výzvu také George Bush mladší v Dallasu, nakonec však stejně jako Obama nebyl vybrán.

Reklama

Výběr článků

Načítám