Hlavní obsah

Bylo to jako škrtit kámen. Kamarádky popsaly souboj s pumou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelných 45 minut se skupinka pěti padesátnic a šedesátnic pomocí kamenů, klacků, nožíku a jízdního kola dokázala bránit útoku pumy poté, co během cyklistického výletu divoké zvíře napadlo jednu z žen. Okolnosti incidentu, který se odehrál 17. února v americkém státě Washington nedaleko města Fall City, ženy detailně popsaly regionální stanici KUOW.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pětice cyklistek ujela zhruba 30 kilometrů, když puma skočila na šedesátiletou Keri Bergereovou a odtáhla ji do mělkého příkopu vedle stezky. Šelma se ženě zakousla do čelisti.

„Měla jsem pocit, že se mi uvolňují zuby, že je spolknu,“ vylíčila později děsivý útok Bergereová regionální stanici KUOW. „Cítila jsem, jak mi drtí kosti, jak je trhá. Měla jsem pocit, že se udusím. Cítila jsem v ústech krev,“ popsala.

Zběsilá puma notně vyděsila biology

Koktejl

Kamarádky ženě rychle přispěchaly na pomoc a začaly na zvíře útočit klacky a kameny, aby sevření povolilo. Jedna z žen šelmu bodla malým nožíkem, zatímco čtyřiašedesátiletá Annie Bilottaová se pokusila šelmu škrtit. „Bylo to jako škrtit kámen. Nemělo to žádný efekt,“ vylíčila s tím, že se poté neúspěšně pokusila kamarádku vypáčit ze sevření pumy holýma rukama. „Cítila jsem, jak posunuje zuby, jako by se mě chystala taky kousnout,“ popsala Bilottaová.

Devětapadesátiletá Auna Tietzová poté několikrát zakousnuté pumě hodila na hlavu těžký kámen, přičemž si dávala pozor, aby netrefila napadenou kamarádku, která se snažila zapíchnout pumě prsty do nozder nebo očí. Až po zhruba 15 minutách zvíře na okamžik povolilo sevření a Bergereová dokázala pumě vyklouznout z čelistí, zatímco její kamarádky se zvířetem stále bojovaly.

Útočil nedospělý samec

Devětapadesátiletá Tisch Williamsová pak vzala horské kolo své kamarádky a pumu přišpendlila k zemi, načež skupina žen držela divoké zvíře dalších zhruba 30 minut, než na místo dorazil přivolaný ozbrojený strážce washingtonského úřadu na ochranu divočiny (WDFW). Teprve ten pumu zabil, když ji střelil mezi lopatky. Ženy, které patří k milovnicím přírody, později vylíčily, že jim bylo zvířete líto, ale nic jiného se dělat nedalo.

Podle prohlášení WDFW na skupinu cyklistek útočil nedospělý, zhruba roční samec pumy, který vážil v přepočtu zhruba 30 kilogramů. U zastřeleného zvířete nebyla zjištěna vzteklina ani jiné možné příčiny zvýšené agresivity, dodal úřad. Útoky pum na lidi jsou podle něj velmi vzácné. Pokud už k němu dojde, je lepší se pumě postavit a zkusit ji zahnat než před šelmou utíkat, uvedl v doporučení.

Náušnici z žaludku zvířete si nechá

„Všechny dámy prokázaly nadlidskou sílu,“ řekla Bergereová. „Jsem neskonale vděčná každé z nich,“ dodala žena, která po útoku šelmy skončila v nemocnici s těžkým zraněním v obličeji a trvalým poškozením nervové tkáně. Svou náušnici, která se později našla během pitvy v žaludku zastřeleného zvířete, si prý hodlá ponechat jako suvenýr.

Puma v zooparku zranila dítě. Policie obvinila tři lidi i firmu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám