Hlavní obsah

Zběsilá puma notně vyděsila biology

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké štěstí měli dva výzkumníci, kteří se ve volné přírodě snažili uspat pumu, aby jí mohli nasadit sledovací obojek. Rozrušené zvíře totiž nejprve jednomu z nich přeskočilo nad hlavou a poté zběsile pobíhalo v bezprostřední blízkosti obou mužů.

Rozrušená puma vyděsila biologyVideo: Caters News/Travis Legler, AP

 
Článek

Na záběrech, které pořídil osmačtyřicetiletý Travis Legler v arizonském národním chráněném území Kaibab, je vidět jeho kolega, jenž se souká z úzké skalní průrvy a nad jehož hlavou zakrátko přeskočí velká puma americká.

Muži se ji snažili uspat, aby jí mohli nasadit chytrý obojek, jenž by sbíral data ze života této šelmy. Zvíře však nemělo na spánek ani pomyšlení a vyrazilo do úzkého prostoru mezi skalami, kde chvíli zběsile pobíhalo a podrážděně syčelo. Travis, jenž v tu chvíli stál na vyvýšeném místě, dokonce na velkou kočku zavrčel ve snaze ji zaplašit.

Šelma po chvíli odběhla pryč, a když začal účinkovat uspávací prostředek, mohli se k ní biologové přiblížit a nasadit jí obojek. „Umožní nám sbírat důležité údaje, které nelze získat jinak,“ vysvětlil Travis Legler.

Nejde však pouze o pozorování tohoto konkrétního kusu, ale nashromážděná data pomohou zase o trochu lépe porozumět celému tomuto živočišnému druhu, uvedla agentura AP.

Když byl obojek úspěšně nainstalován, aplikovali vědci zvířeti látku, která je zase probudila, a následně se puma odebrala do nedalekého křoví, aby se tam z nepříjemného zážitku zotavila a dostala se opět do původní kondice.

Auto v USA zabilo pumu, lidé zachránili dvě její mláďata

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám