Hlavní obsah

Brněnská lední medvíďata jsou sameček a samička

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká sláva se čeká už za tři týdny v brněnské zoo. Veterinářům a ošetřovatelům se totiž podařilo lapit pětiměsíční lední medvíďata, medvídci museli chtě nechtě podstoupit veterinární prohlídku, očkování a čipování. A při té příležitosti se podařilo zjistit, že dvojčata jsou tentokrát sameček a samička.

BEZ KOMENTÁŘE: Čipování mláďat ledních medvědůVideo: Zoo Brno

 
Článek

Křtiny medvíďat se uskuteční v sobotu 27. dubna v 11 hodin za přítomnosti adoptivních rodičů z HC Kometa Brno. V Evropě nyní není zoo, která by mohla předvádět lední medvíďata.

„Byl to jejich první kontakt se člověkem. Necháváme je tak, aby měla chování zděděné po matce, a nikoli aby je to nějak učil člověk, nejsou to cirkusová zvířata. Očkovali jsme je proti klasickým nákazám podobně jako u psů, čipování je ze zákona povinné. Ještě do měsíce je musíme přeočkovat, takže nás čeká ještě jeden takový odchyt. Jejich matka Cora je zpět přijala bez problémů. Bohužel medvíďata u nás nemohou zůstat natrvalo, takže další kontakt se člověkem je čeká při stěhování,“ prohlásil ředitel zoo Martin Hovorka s tím, že medvíďata by mohla v zoo zůstat ještě rok.

Mají před sebou možná i 40 let

„Sameček už měl na první pohled víc maskulinní hlavu, samička je oproti němu drobnější, on váží asi 13 kilo a samička nějakých 10 kilo. Zatím se živí hlavně mateřským mlékem. Očkovali jsme je například proti psince a hepatitidě, předali jsme i leptospirózu. Protože to byl přirozený odchov, mají před sebou lepší vyhlídky než medvědi, kteří byli odchováni uměle. Medvědi se mohou dožívat i 40 let,“ prohlásil veterinář Stanislav Mazánek.

Samotného křtu se ujmou brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) a ředitel Městského divadla Stanislav Moša, oslavencům zazpívá Alena Antalová, Ivana Vaňková a Hana Holišová. Děti si budou moci nechat namalovat na obličej masku ledního medvěda, soutěži o zmrzlinu nebo se nechat na památku vyfotit s maskotem křtin.

Jména medvíďat stále nejsou vybraná a lidé o nich mohou hlasovat na www.zoobrno.cz a www.hc-kometa.cz, na obou webech zatím hlasovalo přes 33 tisíc lidí. Favority jsou zatím jména Nanuk, Rondo, Kometa a Bella. Medvíďata jsou stále monitorována kamerovým systémem a lze je nepřetržitě sledovat na webu zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám