Hlavní obsah

Britům docházejí námořníci, rekrutují i neplavce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský server Sky News na konci minulého týdne přišel s informací, že Britské královské námořnictvo se potýká s tak velkým nedostatkem mužů, že se rozhodlo rekrutovat i nováčky, kteří potenciálně ani nemusejí umět plavat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Uchazeči o vstup do Britského královského námořnictva museli až dosud před podpisem smlouvy prokázat, že jsou dobří plavci. Sloužil k tomu půlhodinový plavecký test, jenž by však nyní měl odpadnout. Námořnictvo to zdůvodňuje tím, že se tak jen urychlí proces náboru, přičemž požadavky na uchazeče zůstaly ve skutečnosti stejné.

Třicetiminutový test v bazénu totiž nakonec budou muset absolvovat všichni, ale až po přijetí k námořnictvu. Ti, jejichž plavecké výsledky nebudou dostatečné, pak dostanou možnost své schopnosti zlepšit prostřednictvím dodatečných tréninků ve svém volném čase, respektive mimo hlavní výcvik. Námořnictvo jim dokonce zaplatí dvacet hodin plaveckých lekcí.

Lekce zdarma

Britští námořníci si od tohoto kroku slibují větší zájem o službu u námořních sil. Požadavek na dobré plavecké schopnosti nebo také finanční náročnost plaveckých kurzů totiž mohly podle názoru vedení námořnictva potenciální nové rekruty odradit. Nyní tak dostanou lekce zadarmo a lepšími plavci se stanou až v průběhu výcviku.

Pobřežní stráž pátrala po ztracených rybářích, našla ponorku se čtyřmi tunami kokainu

Koktejl

Anonymní zdroj, jenž o tomto záměru informoval televizi Sky News, ovšem hovoří o naprostém zoufalství v rámci náborové krize, v níž se nyní britské námořnictvo zmítá. Poukazuje na to, že se tím sice urychlí přísun nových rekrutů, ale u špatných plavců, či dokonce neplavců se zase prodlouží doba, než budou moci být nasazeni přímo na lodích.

To vše bude navíc probíhat v režii samotného námořnictva, což nábory ve výsledku prodraží. K tomu přispěje i nutnost najmout více plaveckých instruktorů, tento záměr ostatně prostřednictvím svého mluvčího potvrdilo i samotné vedení námořních sil.

Server The Telegraph v souvislosti s touto značně bizarní situací připomíná své zjištění ze začátku letošního roku, podle nějž mají Britové tak málo námořníků, že museli vyřadit z provozu dvě válečná plavidla, aby mohli obsadit novou třídu lodí.

List také uvedl, že co se týče náborových čísel, vedlo si Britské královské námořnictvo za 12 měsíců do loňského března nejhůře ze všech tří armádních složek. Oproti předchozímu roku tak počty rekrutů klesly o více než 22 procent.

Ukrajinci prozradili, jak potopili ruskou raketovou korvetu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám