Hlavní obsah

Britské fitko jde proti proudu. Pořádá lekce spánku

Novinky, mšv

Když se jde cvičit do fitka, znamená to většinou námahu a spoustu vydané energie. Vybrané posilovny britského řetězce fitness center David Lloyd Clubs na předměstí Londýna se ale rozhodly jít proti proudu a kromě vysilujících lekcí zavést také skupinové hodiny spánku. Podle managementu si totiž lidé na řádný odpočinek vyhrazují v dnešní době stále méně času.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zní to skoro božsky, lidé si pod vedením lektorů na tři čtvrtě hodiny zdřímnou, a přesto mohou stále tvrdit, že šli do fitka. Samotnému spánku předchází ještě 15minutové protažení a pak už nic nebrání tomu nasadit na oči masku na spaní a oddat se snění. Navíc v místnosti s ideální teplotou, tedy zhruba kolem 17 stupňů. Celkovou atmosféru dokresluje příjemná uvolňující hudba.

Organizátoři lekci nazvali Nap-Ercise, což je složenina slov nap (šlofík) a exercise (cvičení). Lektoři tvrdí, že hodiny znovuoživí mysl, zlepší náladu, a dokonce pomohou spálit otravné kalorie.

„Spánek je mnohem důležitější, než si lidé uvědomují,“ cituje britský portál The Independent Kathryn Pinkhamovou, expertku, která projekt s fitness centry David Lloyd vymyslela: „Soustředíme se pouze na krátkodobé výhody spánku, jako je zahnání únavy nebo znovunabytí koncentrace. Ale také dlouhodobé účinky, jako je celková mentální pohoda, jsou velmi důležité.”

Lekce se konají v pozdním odpoledni. Podle studie univerzity Allegheny v Pennsylvánii dokážou lidé, kteří si přes den na tři čtvrtě hodiny zdřímnou, lépe zvládat stres. Studie z univerzity Berkeley zase tvrdí, že odpolední šlofík dokáže zvýšit schopnost mozku učit se novým věcem.

„Nedostatek spánku zvyšuje pravděpodobnost rozvinutí úzkostí nebo depresí. Bez dostatku energie se nám také zhoršuje schopnost dobrého rozhodování, třeba i o tom, co budeme jíst,“ tvrdí Pinkhamová. To pak může vést k nepříjemnému nárůstu váhy a celkovému nezdravému životnímu stylu.

Pokud se lekce uchytí, plánuje je management fitness klubů David Lloyd rozšířit i do zbytku svých posiloven ve Spojeném království.

Reklama

Výběr článků

Načítám