Hlavní obsah

Britská armáda údajně dokáže zneviditelnit tanky

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Armáda Velké Británie údajně testuje tajnou technologii, která učiní tanky a pěchotu neviditelnými. Ministr obrany připustil, že vyrobili vozidlo, které se během testů v uplynulém týdnu podařilo kompletně zneviditelnit. Laik by zřejmě řekl, že ho nechali zmizet, jenže to by nebyla z technického hlediska pravda.

Článek

Jeden z vojáků, kteří byli u testu přítomní, si pustil ústa na špacír: "Ta technologie je neuvěřitelná. Kdybych u toho nebyl, tak bych tomu vážně neuvěřil. Díval jsem se přes pole a viděl pouze trávu a stromy. Jenže v reálu jsem zíral přímo do hlavně tanku," řekl deníku Sun.

Vysoce tajné testy vedlo královské ženijní vojsko a vědci ze specializované firmy QinetiQ, která dříve pracovala právě pro ministerstvo obrany. To navíc právě testuje i vojenskou vestu, která pracuje na stejném principu jako speciální tank. A jak to funguje?

Kamery a projektory nasvítí speciálně přizpůsobený tank, obalený silikonem pro vylepšení efektu, obrazy pořízenými z přilehlého okolí. Výsledek je takový, že lidské oko vidí jen to, co se nachází za tankem.

"Je reálné očekávat, že tato technologie bude v praxi využívána během pěti let. Samozřejmě jen pokud bude na její dotažení dostatek financí. Teorie se potvrdila, nyní už je řada na jejím vylepšování a tvrdé práci," uvedl Sir John Pendry, který se na výzkumu aktivně podílí. Jde zřejmě o nejuznávanější kapacitu na světě, co se zneviditelňování předmětů týče.

Reklama

Související články

Neviditelnost již není pouhým snem

Vědci jsi jdou tvrdohlavě za tím, kam zatím zavítává pouze fikce. Tentokrát jde o vynález pláště neviditelnosti. Plášť zatím nedokáže schovat velký vesmírný...

Výběr článků

Načítám