Hlavní obsah

Britové si rvou zuby doma. Pandemie zhoršila dostupnost zubaře

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadě lidí trpících bolestí zubů nebyla během pandemie k dispozici pravidelná zubařská péče ani pohotovost. Někteří zoufalí Britové dokonce zašli tak daleko, že si zuby vytrhli doma sami. Před nebezpečným trendem nedostupnosti dentistů varovala organizace Healthwatch England.

Foto: Profimedia.cz

Chris Savage ukazuje, jak a čím si zuby vytrhl. Zubaře se mu nepodařilo několik týdnů sehnat.

Článek

Dvaačtyřicetiletý Chris Savage z Portsmouthu vypil osm piv, vzal kleště a v ložnici si vytáhl dva zuby, které ho už řadu dní nepředstavitelně bolely. Jistý muž s Derbyshiru neuhlídal svého mentálně postiženého syna, který si vytrhl bolavý zub.

Savage i otec postiženého dítěte sháněli jakéhokoliv zubaře, který by jim pomohl, ale marně.

Zpráva organizace Healthwatch England, která upozorňuje na problémy v britském, resp. anglickém, zdravotnictví uvádí takových případů několik. „Lidé, kteří měli problém s přístupem k zubařským zákrokům během pandemie často zažívali nepohodlí, úzkost, zhoršení svých problémů nebo i hůř,“ uvádí se ve zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Billy Taylor svou extrakci jak ze středověku zvládl i zdokumentovat.

Někteří „samozubaři“ se pak svěřili se svými zážitky britským médiím. „Byla to ta nejhorší věc, kterou jsem v životě udělal. Ale za riziko případné infekce to stálo,“ uvedl Savage, dělník, který již o řadu zubů přišel před pandemií.

Billy Taylor se k zubaři snažil dostat už v dubnu. Bolest byla natolik silná, že zavolal na tísňovou linku. Tam mu všal bylo řečeno, že pokud nemá problémy dýchat, tak pro něj nepřijedou. Taylor si tedy dal několik panáků whisky, zub ovázal drátem a kleštěmi vytáhl. Bolest prý zmizela téměř okamžitě, ale nikomu by podobný postup prý nedoporučoval.

Debroy Parrington z Warringtonu pro deník Sun popsal, jak se mu v ústech udělal bolestivý absces. „Tak jsem na sporáku nažhavil špendlík a propíchl si ho,“ uvedl. Paul Cutting z Canvey Islandu nejdřív své manželce nalil několik panáků rumu a následně jí vytrhl stoličku. „Byl jsem docela v šoku, že to šlo jedním tahem. Její obličej byl nateklý, ale za pár hodin to splasklo,“ svěřil se Cutting.

Systém byl v krizi už před covidem

Organizace Healthwatch England uvedla, že během léta se počet stížností ohledně dostupnosti dentistické péče zvýšil o 452 procent. „I před pandemií nám lidé říkali o problému s dostupností, ale začátkem léta to rapidně narostlo,“ uvedl předseda organizace sir Robert Francis.

Šílený dentista trhal zuby na kolonožce, na dlouho dotrhal

Koktejl

Britská dentistická asociace (BDA) uvádí, od března do konce srpna bylo v Anglii provedeno o 14,5 milionu zubařských zákroků méně oproti minulému období. Za současných protikoronavirových opatření 7 z 10 zubařských ordinací zvládne obsloužit méně než půlku pacientů ze své běžné kapacity, uvedla BDA.

„Během lockdownu pro řadu lidí přestala zubařská péče existovat. Systém, který už tak byl v krizi byl postrčen ještě blíž svému zániku,“ uvedl pochmurně předseda BDA Eddie Crouch.

Reklama

Výběr článků

Načítám