Hlavní obsah

Šílený dentista trhal zuby na kolonožce, na dlouho dotrhal

Novinky, Jakub Štěpánek

Dvanáct let odnětí svobody. Takový verdikt si v pondělí vyslechl dentista Seth Lockhart u soudu ve městě Anchorage na Aljašce. Na internetu se v minulosti objevilo video, kdy pacientce v narkóze vytrhl zub, aniž by k tomu měl patřičné školení a povolení. U operace navíc stál na hoverboardu neboli kolonožce. Obviněn byl rovněž z finančních podvodů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lockhart byl v lednu obviněn kromě jiného z podvodů, kdy pacientům prováděl zákroky, které nebyly potřeba. Za ně si poté účtoval peníze. Jeho praktiky odhalila bývalá spolupracovnice v roce 2017. Zákroky rovněž nechal vykonávat svoji asistentku Shaunu Cranfordovou, která neměla patřičný trénink a vzdělání.

U soudu čelil dále obvinění ze 46 podvodů, kdy si účtoval peníze za zákroky, které neprovedl. Na internetu se navíc objevilo video, kdy u extrakce zubu stál na hoverboardu, tedy pojízdném prkně či kolonožce.

„Neměla jsem o tom ponětí, kdybych to věděla, rozhodně bych s tím nesouhlasila,” uvedla u soudu Veronica Wilhelmová, která je na videu v roli pacientky. Další pacient si stěžoval, že mu zubař vytrhl čtyři zuby bez jeho souhlasu, uvedl server Metro News.

K novému zubaři se do Ostravy sjeli lidé z celého regionu, ve frontě i nocovali

Domácí

Podle soudu dvojice fakturovala náklady za neoprávněné anestezie ve výši dvou milionů dolarů (45 milionů korun). V narkóze navíc drželi pacienty déle, než bylo potřeba.

„Málem zabil mnoho pacientů, které bez souhlasu uspával, aniž by k tomu měl patřičný trénink a povolení. Následně se dopouštěl finančních podvodů,” zaznělo u soudu.

Lockhart začal pracovat v soukromé zubařské ordinaci v roce 2015. O rok později ordinaci koupil a přejmenoval. Nyní stráví 12 let za mřížemi. O trestu pro jeho asistentku teprve bude rozhodnuto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám