Hlavní obsah

Britové budou žrát veverky, ale Ukrajině dají houfnice. Ruská propaganda se překonává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou Británii v posledních dnech postihl nedostatek zeleniny na pultech obchodů a zároveň tato země bojuje s přemnožením invazivních veverek. V ruské televizi obě skutečnosti smotali dohromady a využili je k propagandě. Tvrdí, že v ostrovní zemi není co jíst, ale přesto dodává zbraně Ukrajině.

Olga Skabejevová

Článek

Ruský režim podporuje své válečné tažení na Ukrajině také záměrnými dezinformacemi v médiích. Ty se zpočátku zaměřovaly pouze na Ukrajinu, ale nyní si často berou na mušku i západní země.

Jednou z nejznámějších tváří ruské propagandy je moderátorka Olga Skabajevová, přezdívaná jako Železná panna putinovské televize nebo také Putinova fúrie. V pořadu 60 minut na Prvním kanálu si nejnověji vzala na paškál nedostatek zeleniny ve Velké Británii a spojila to s přemnožením veverek a dodávkami zbraní.

„Některé restaurace v kdysi Velké Británii budou podávat veverky,“ uvedla téma v diskusním pořadu s odkazem na údajný nedostatek jídla na britském trhu. „Ale pořád budou Zelenskému dodávat zbraně,“ pokračovala s ironickým úsměškem. „Takže budou žrát veverky, ale na Ukrajinu budou posílat houfnice,“ shrnula to poněkud expresivně pro jistotu ještě jednou.

Realita je jiná

Britská realita je ovšem značně jiná. O veverkách na talíři se tam sice minulý týden mluvilo, ale pouze v souvislosti s jejich přemnožením. Jde o lokální aktivitu ochránců přírody z národního parku Exmoor na Jihozápadě Anglie.

Mají tam totiž problémy s přemnožením nepůvodních šedých veverek popelavých a jejich záměrem je vrátit do oblasti původní rezavé veverky obecné. Organizace Exmoor Squirrel Project tak skutečně oslovila dvě restaurace s návrhem, že by z odlovených šedých veverek mohly připravovat pokrmy.

Po pračkách došlo i na vany. Dron zachytil ruské vojáky s těžkým nákladem

Koktejl

Ochránci přírody tvrdí, že by se nepůvodní veverky daly použít například k přípravě různých slaných koláčů nebo kebabu. Zároveň vyzývají místní obyvatele, aby přestali veverky krmit, případně se přihlásili na proškolení, jak roztomilé vetřelce odchytávat.

Nejíme ani křečky

Ruská propaganda se na západní země a zejména Evropu zaměřuje už od konce minulého roku. Snaží se je vylíčit jako země, kde se žije v bídě, nebo přinejmenším se tak brzy stane. Naráží tak například na závislost Evropy na ruském plynu.

Loni v prosinci před Vánocemi se třeba objevilo video, v němž evropská rodina slaví v roce 2021 Vánoce standardním způsobem a malá dcerka najde pod stromečkem roztomilého křečka. O rok později je již domácnost bez elektřiny a alespoň trochu jí musí vyrobit křeček běhající v kole. Na rok 2023 pak Rusové předpovídají, že otec najde domácího mazlíčka ve štědrovečerní polévce.

Video se paradoxně objevilo v době, kdy Evropa postupně zvyšovala nezávislost na ruském plynu i ropě, a je otázkou, komu bylo vlastně určeno. Ačkoliv bylo adresováno Evropanům, záměrem bylo podle všeho oslovit spíše Rusy. Klip jim měl ukázat, že si nemají na co stěžovat, protože Evropané žijí mnohem hůře.

Ruská televize se vrací k zábavě, nově vysílá show o partnerkách vězňů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám