Hlavní obsah

Brit nafotil vzácného a ohroženého žraloka velikého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O obrovském štěstí hovoří britský fotograf Mike Lacey, kterému se podařilo nafotit ohroženého žraloka velikého, který je po žraloku obrovském druhou největší parybou na světě. Na setkání prý Lacey čekal roky.

Foto: Profimedia.cz

Žralok veliký vyfocený Mikem Laceym

Článek

Mike Lacey žraloka velikého nafotil a natočil již na konci dubna, toto pondělí pak fotografie zveřejnily světové agentury. Brit narazil na skupinku deseti žraloků velikých ve vodách u anglické vesničky Praa Sands v Cornwallu.

„Snažil jsem se je najít a udělat fotky těchto něžných obrů posledních deset let. Obvykle jsem ale na špatném místě ve špatný čas a slýchám jen historky o tom, jak je lidé viděli,“ uvedl Lacey. „Tentokrát, zdá se, jsem si ale vše načasoval perfektně,“ dodal a jeho fotky mu dávají za pravdu.

Žralok veliký (Cetorhinus maximus) žije ve vodách všech oceánů. Dorůstá délky sedmi až devíti metrů, což z něj dělá druhou největší parybu po žraloku obrovském.

Foto: Profimedia.cz

Doširoka rozevřené čelisti umožňují žralokovi velikému filtrovat obrovské množství vody.

Foto: Profimedia.cz

Na podobné setkání čekal Mike Lacey roky.

Stejně jako jeho známější a větší příbuzný se i žralok veliký živí planktonem, který filtruje skrz žaberní filtry. Za hodinu zvládne přefiltrovat až 2000 tun vody (pro srovnání: voda olympijského bazénu váží zhruba 2500 tun).

Poprvé v historii byly pozorovány námluvy žraloka obrovského

Koktejl

Patří mezi pomalé žraloky. Zřídka kdy plave rychlostí větší než pět kilometrů za hodinu. I z toho důvodu byl častou a oblíbenou kořistí rybářů. V roce 2018 však byl zařazen mezi ohrožené druhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám